Pápa

2016.02.29. 19:45

Petőfi egyszer majdnem a Tapolcába fulladt - Érdekességek a neves költőről

Pápa - Petőfi Sándor és Pápa város kapcsolatáról, Petőfi és Jókai pápai találkozásáról, valamint a híres református kollégium reformkori szerepéről volt szó a Pápai Honvéd Bajtársi Klub legutóbbi összejövetelén.

Polgár Tibor

- 1841 márciusában havas időben szegényes, megviselt, elnyűtt, kék katonaruhás vándor tűnt fel a Sopronból Pápára vezető úton. Petrovics Sándor, a soproni obsitos ekkor lépett először Pápa földjére. Ennek idén márciusban 175. évfordulója lesz - mutatott rá vetített képekkel szí-nesített előadásában Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta. Mint mondta, a Kiskőrösön Alexander Petrovics néven bejegyezett fiatalember Pápán vette fel a Petőfi Sándor nevet. - Tehát Petrovics Sándor Kiskőrösön, Petőfi Sándor Pápán született - idézte Hatvany Lajos irodalomtörténészt az előadó.

Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta 
Fotó: Pápai Honvéd Bajtársi Klub

Hozzátette: köztudott, hogy Petőfi első nyomtatásban megjelent versét, A borozót is Pápán írta. Az első vers pedig, ami alá a Pápán választott költői nevét, a Petőfi Sándort írta, az a Tolvaj huszár című szerzeménye volt. - Ez a választott név a nagy nyilvánosság előtt először 1842. november 3-án jelent meg, az Athenaeum folyóirat hasábjain, az ott közölt Hazámban című verse alatt - jegyezte meg Kerecsényi Zoltán, aki kiemelte, Petőfi első, nagy nyilvánosság előtti költői szereplése is Pápához köthető. - A pápai megyeházán, ami a jelenlegi helyi bírósági épület, 1842 nyarának elején a diákok évzáró örömünnepet tartottak, amelyen Esterházy gróffal az élen a városi előkelőségek is megjelentek. A huszonegy programpontból Petőfi ötben szerepelt. Az egyik diák elszavalta a Lehel című, egy másik diák pedig a Szín és való című balladáját, ő pedig Orlay Petrich Soma díjnyertes beszédéből olvasott fel egy részletet, illetve előadott egy Vörösmarty Mihály-, valamint egy Gaál József-költeményt. Ennek elszavalásával viharos tapsot aratott, míg a jelenlévő Esterházy gróf elragadtatásában egy arannyal jutalmazta a szereplését - mesélte a lokálpatrióta.

Kerecsényi Zoltán visszaemlékezéseket is felolvasott Orlay Petrich Somától és Jókai Mórtól. Ezekből olyan, kevésbé ismert részletek is kiderültek, hogy Petőfi egy alkalommal majdnem belefulladt a Tapolcába, a napfogyatkozást pedig kormozott üveg nélkül nézte végig, amely látáskárosodást okozott neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!