Pápa

2016.05.20. 17:11

A gépkocsi nem értéktároló! - Nyolc autót tört fel az elkövető

Pápa - A gépkocsi nem értéktároló! – figyelmeztetett Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója a közelmúltban történt gépkocsifeltörések tapasztalatainak tükrében.

Polgár Bettina

Merhinger Richárd rendőr főtörzsőrmester, nyomozó elmondta, az első autófeltöréses eset április 27-én történt, a második pedig május 14-ére virradó éjszaka. Az előbbi alkalmával egy, az utóbbi során pedig hét gépkocsit rongált meg a tettes. A pápai rendőrök eredményes munkájának köszönhetően azonosították a 21 éves helyi elkövetőt, valamint az első esetnél közreműködő 16 esztendős társát. Ők beismerő vallomást tettek a Pápai Rendőrkapitányságon.

A nagy felháborodást kiváltó bűncselekmények alkalmával több személygépkocsit is megrongáltak. Az elkövetők már rendőrkézre kerültek (Fotó: rendőrség)

– Az elkövető mind a nyolc jármű ablakát kővel és téglával betörte. A járművekbe vagy az ablakon keresztül mászott be, vagy kinyitotta az ajtajukat. Az első alkalommal az motiválta a tettest, hogy a gépjármű egy megvilágított helyen parkolt, és a sértett jól látható helyen hagyta a pénztárcáját. Ebben benne voltak az okmányai, a bankkártyái, valamint a férfi eltulajdonított az autóból egy napszemüveget is. Az első esetben egy 16 éves fiatalkorú társa is volt az elkövetőnek, akivel az eltulajdonított bankkártyákat használva több százezer forintot vettek fel bankautomatákból – ismertette Merhinger Richárd.

Császárné Elek Veronika és Merhinger Richárd a közelmúltban történt gépkocsifeltörések tapasztalatait osztotta meg rendőri szemmel. (Fotó: Vallner Bettina)

Mint mondta, az elkövető a későbbiekben már egyedül hajtotta végre a bűncselekményeket. – A nyolc autót tekintve a rongálási kár meghaladja a több százezer forintot, emellett a gyanúsított a bűncselekmények elkövetésével több százezer forint készpénzhez jutott. Valamennyi esetnél megfigyelhető, hogy az elkövető kifejezetten a készpénzre utazott, egy esetben vitt csak el egy napszemüveget. A járművekben több érték is volt – mint például GPS-készülék –, ezeket azonban a helyszínen hagyta – jegyezte meg a rendőr főtörzsőrmester.

Császárné Elek Veronika rámutatott, ezek a bűnesetek továbbra is alátámasztják azt a rendőrségi szlogent, miszerint a gépkocsi nem értéktároló. Hozzátette, voltak olyan gépjárművek, amelyekben a tulajdonos – nagyon helyesen – nem hagyott értéket, mégsem tudta elkerülni a bűncselekményt. Viszont több autóban jelentős értékeket hagytak gazdáik, és csupán a szerencsének, illetve az elkövető hozzáállásnak volt köszönhető, hogy ezeket nem vitték el. – Aki nem tudja zárt helyen leparkolni az autóját, nagyon körültekintően kell eljárnia, főként, ha egész éjszaka magára kell hagynia a járművét. Aki pedig kénytelen közterületen parkolni, már a parkolóhely kiválasztásakor fontos szem előtt tartania, hogy lehetőleg jól megvilágított helyet keressen – tanácsolta Császárné Elek Veronika. Hozzáfűzte, mielőtt elhagyjuk az autót, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy bezártuk az ajtót, felhúztuk az ablakokat, és semmiféle értéket nem hagytunk a járműben sem látható helyen – az üléseken, az ülés alá betolva –, sem pedig a kesztyűtartóban, vagy éppen a napellenző mögé rejtve.

– Az említett bűncselekmények esetében az ablakok betörése és a gépkocsik kinyitása után az elkövető célirányosan kutatott a kesztyűtartókban, az ajtók oldalzsebeiben, és mindent átnézett az autókban. Nem mondhatjuk azt, hogy egy gépkocsi utasterében van olyan hely, ahol biztonságosan tárolhatnánk az értékeket, és értékek alatt nemcsak pénzt vagy bankkártyákat kell érteni, hanem többek között a személyes okmányokat, valamint a gépkocsi forgalmi engedélyét – figyelmeztetett a rendőr alezredes. Császárné Elek Veronika kiemelte, a gyanúsított a gépkocsik csomagtartóját ugyan nem nyitotta ki, ennek ellenére elmondható, hogy a járműnek ez a része sem alkalmas az értékek tárolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!