Pápa

2016.05.29. 19:20

Háromnapos agrárünnep - Szórakoztató kísérőprogramoknak sem volt híján a jubileumi rendezvény

Pápa - Szakmai, családi és szórakoztató prog-ramokkal várta a közönséget a XX. Pápai agrárexpó az egész hétvégén. A nagyszabású rendezvényen több mint 120 kiállító mutatkozott be 2500 négyzetméternyi szabadtéri és 580 négyzetméternyi fedett kiállítótéren.

Laskovics Márió

A regionális mezőgazdasági szakkiállítás és vásár pénteken délelőtt szántóföldi gépbemutatóval, illetve ünnepélyes megnyitóval és díjátadással indult, majd a szakmai tanácskozásé volt a főszerep, utóbbinak a Petőfi Sándor Gimnázium adott otthont. Szombaton és vasárnap egész nap gasztrofalu és termelői piac várta az érdeklődőket, valamint az állatkiállításon lehetőség volt különböző haszonállatokat - szárnyasokat és emlősöket - megtekinteni és simogatni, ha éppen megengedték a jószágok. A szombat a vadászoké volt, reggel a vadásztársaságok főzőversenyével indult a program, aztán a megnyitó keretében kitüntetéseket adtak át, majd vadászkürtösök köszöntötték a közönséget.

fotó: Babos Petra

A délelőtti programban kapott még helyet a tenyészállatok szakmai bírálata, valamint a sportcsarnokban az őstermelői joghurtmustra - ez a másnapi programban is szerepelt. Déltől a bemutatói téren előbb az állatoké, majd a gépeké volt a terep. A solymászbemutató után a különböző vadászkutyák seregszemléje következett. A lovas bemutatók nagy sikert arattak a nézők körében. A Kassai Lovasíjász Iskola Németh Törzsének a lovasíjászatot szemléltető bemutatója baltazsonglőrködéssel és talajíjászattal indult. Közben a lovasíjászat történetéről hallhattunk rövid ismertetőt. Aztán az íjászok körbelovagoltak és előbb álló, majd mozgó, különböző nagyságú célpontokra lőtték ki nyilaikat. Rövid szünet után ostorcsattogtatás kíséretében léptették a térre fríz lovaikat a csikósok, akik előbb csak ültek, majd álltak a lovon. A három ló a földre is lefeküdt, a csikósok pedig nekikdőlve mutatták be, hogy mi is az a „pusztafotel”, majd hátsó lábukra is leültették lovaikat. Láthattunk még például kétkezes ostorozást, hölgy önkénteseken bemutatott „asszonyverést”, míg férfi önkéntesek borosüveget dönthettek fel ostorral.

Egy egyedülálló produkció is szerepelt a műsorban: a fríz lovakból összeállított puszta ötös Kiss Juhász Ferenc hajtóval. Elöl három, hátul két ló, a hajtó pedig a hátsó két ló hátán állva hajtotta a lovakat. A hajtó rendkívül nagy fizikai és mentális igénybevételnek van a mutatvány közben kitéve, és bármily rutinos legyen is, elég egy rossz mozdulat, s tragikus baleset lehet belőle. A vágta közben ez majdnem be is következett, ugyanis az egyik kanyarban egyensúlyát vesztve a hajtó leesett, de szerencsére nem esett baja. Vissza is állt a lovak hátára, ment még egy kört, és óriási tapsot kapott a közönségtől.Az állatos bemutatók után a gépek jöttek. Előbb oldtimer traktorok felvonultatása, majd agrárgépek show-ja következett. Ennek során különböző mezőgazdasági cégek mutatták be masináikat, részletesen ismertetve azok típusait, származási helyét, külső és belső tulajdonságait. Először egy bobcat sziluettjét csodálhattuk meg, majd egy felülős és távirányítós fűnyíró nyűgözte le a nézőközönséget. Utóbbi legfeljebb háromszáz méterről irányítható, s elbánik bármilyen gazzal, bozóttal, akár negyvenszázalékos emelkedőn is - hangzott el az ismertetőben. Ezután a klasszikus traktorok seregszemléje következett. Végül a négykerék-meghajtású terepjárók bemutatója, illetve a drónok mezőgazdasági felhasználási lehetőségeinek áttekintése zárta a programokat a bemutatói téren. A vadászkutya- és a solymászbemutatók kivételével a többi programot vasárnap megismételték. A szombati programban szerepelt még a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola képzési tájékoztatója, gyermekjátszóház, illetve véradás.A rendezvény záró napja a gyermeknap és a halászat jegyében telt. A gyermek-játszóházon kívül vidámpark is várta a helyszínre ellátogatókat fajátékokkal és légvárakkal. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében megvalósuló gyermeknapi programban helyet kapott gólyalábas bohócműsor, interaktív bábjáték, szafari-kalandtúra, készségfejlesztő játékpark, valamint a babakuckó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!