Pápa

2016.06.28. 11:47

Egyháztörténeti anziksz

Pápa - Döbrönte Tibor előadása az evangélikus gyülekezet a reformáció jövő évi 500 éves évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozatába is beilleszthető.

Laskovics Márió

Június 27-én tartotta nyári szünet előtti utolsó összejövetelét a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör az evangélikus látogatóközpontban, amelyen Döbrönte Tibor Egyháztörténeti anziksz címmel tartott előadást. Előtte Polgárdi Sándor esperes bejelentette, hogy az alkalmak szeptemberben folytatódnak majd. - Döbrönte Tibor előadása az evangélikus gyülekezet a Reformáció jövő évi 500 éves évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozatába is beilleszthető - hangzott a kör vezetőjének köszöntőjében.

Fotó: Laskovics Márió

Az előadás Döbrönte Tibor rövid bemutatkozásával kezdődött. A nyolcvanöt éves gyülekezeti tag elmondta, hogy születése után az Evangélikus templomban keresztelték meg, és azóta folyamatosan tagja az evangélikus gyülekezetnek. 1942-ben a Pápai Református Kollégium tanulója lett, 1950-ben érettségizett. Csak a katonai sorszolgálat idején hagyta el a várost, azon kívül egész életében Pápán élt. Negyven évig dolgozott a Magyar Államvasutaknál. Előadásának apropóját egy, a kezébe került kiadvány adta, ami Vadosfa községről szólt.

- Vadosfa az egy főre eső templomok számát tekintve minden bizonnyal előkelő helyet foglal el nemcsak a magyar, de nemzetközi viszonylatban is. Miközben lakosságának száma nem haladja meg a hetven főt, kettő templommal is büszkélkedhet. Amelyek közül az evangélikus egyúttal a Rábaköz egyik legmagasabb épületének számít, és nyolcszázharminchat ülőhelyes – emelte ki az előadó a rábaközi település első helytörténeti monográfiájából. A kis falu az evangélikusok egyik vallási és kulturális szigetévé vált, püspöki székhely és vallási zavargások színtere is volt. - A Wittenbergből kiindult reformáció hatása érvényesült nemcsak Vadosfán, de az egész Rábaközben is – hangsúlyozta, majd előadásában a Vadosfa községről szóló könyv felhasználásával mutatott rá az ottani evangélikus történelmi eseményekre, illetve a Reformáció 500 éves jubileumának pápai vonatkozásában idézte fel emlékeit a lokálpatrióta nyugdíjas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!