Pápa

2016.07.23. 19:49

Szép magyar táncok a város szívében

Pápa – Röpke másfél órára igazi néptánckavalkáddá változott a pápai Fő tér a környék néptáncosainak köszönhetően, akik kalocsai, mezőségi, sárközi, és sok más táncot varázsoltak az érdeklődő szempárok elé.

Laskovics Márió

Szombat délután rendezték a Fő téri nyár 2016 programsorozat legutóbbi állomását, a Szép magyar táncot a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében. Az eseményen közreműködött az Egyházaskeszői Néptánccsoport, a Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc" Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) Palánta csoportja (mindkettő Orbánné Nagy Hajnalka vezetésével), a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttese, valamint a Nefelejcs és a Pipitér utánpótlás csoportjai. Nekik köszönhetően igazi folklór hangulatú néptánckavalkáddá változott a tér a rekkenő hőség ellenére.

A néptáncosok tavaly után másodszor mutathatták meg magukat a Fő téri nyár rendezvénysorozat keretében – tudtuk meg Müller Zoltántól, a Vadvirág Néptáncegyüttes művészeti vezetőjétől, akit növendékei születésnapja alkalmából tortával és egy grafikával leptek meg a rendezvény végén. - Napi szinten kapcsolatban vagyunk a csoporttagokkal. Itt lehetett látni a Vadvirág Néptáncegyüttes néhány tagját, de a Pipitér, a Nefelejcs és a Palánta is egész évben dolgozik, vállal fellépést. Az egyházaskeszőiek mezőségi, sárközi és tardoskeddi koreográfiákat adtak elő. A Vadvirág és utánpótlás csoportjai pedig Szilágyságból, Szatmárból, Kalotaszegről, Mezőségről, Székelyföldről, Sárközből, Kalocsáról vonultatott fel koreográfiákat – foglalta össze a rendezvényen látottakat a táncpedagógus.

- A Vadvirág Néptáncegyüttes holdudvarában körülbelül háromezer táncos néptáncol, ez nagyon nagy szám. Néptáncot óvodás kortól egészen száz éves korig tanítunk, de afelett is szívesen vállaljuk. Nagyon szeretünk a néptánccal foglalkozni és nagyon sok néptáncpedagógusunk van már. Nagy örömünkre az általános iskolákban a testnevelés helyett és alatt is lehet már néptáncot tanítani, illetve szakkörökben, művészeti iskolákban. Most a mi oktatásunk részben teljes, ugyanis az óvodás kortól egészen a művészeti szakközépiskoláig tanítjuk a magyar népi kultúrát. Tehát az itt végzők táncművész OKJ-s végzettséget szerezhetnek. A következő tanév attól lesz érdekes ebben az intézményben, hogy már érettségivel ők egy menedzsment szakmát is kapnak, majd egy ötödéven táncművészként dolgozhatnak. Tehát egy szép emelt szintű, felsőfokú szakképesítésben részesülnek, úgyhogy csak biztatni tudok minden növendéket, hogy jöjjenek, mert táncolni jó – mondta el két műsorszám között a műsorközlő szerepét betöltő Müller Anita, a Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc" AMI igazgatója.

Müller Zoltán a születésnapi ajándékával
Fotó: Laskovics Márió

Császár Klaudia, a Nefelejcs csoport egyik tagja is ezen a képzésen tanul tovább jövőre. - A pápai Refibe megyek, művészetis leszek, néptáncot fogok tanulni. Három éve táncolok csak, de nagyon megszerettem. A falunkban egy falunapon kellett szerepelnünk, és utána az iskolában is elkezdtem tanulni, és beleszerettem.

- Nagyon kedvelem ezeket a koreográfiákat, a betanulásuk nem tart sokáig, ha mindenki rendesen viselkedik. A lépések, a figurák és a technika megtanulása vesz több időt igénybe. A mai fellépésre ezen a héten kétszer készültünk – mesélte lelkesen a fiatal néptáncos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!