Pápa

2016.08.07. 11:51

Pápai fiatalember a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón

Pápa – Július 25-31. között rendezték idén Krakkóban a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót, amelyen Nyéki Tamás is részt vehetett a Veszprémi Főegyházmegye és a Szent Anna-plébánia képviseletében.

Laskovics Márió

A helyi tévénél archívumkezelőként dolgozó fiatalember munkája mellett technikusként, műsorszerkesztőként önkénteskedik a pápai Mária Rádiónál. - Már korábban hallottam az Ifjúsági Világtalálkozókról, de nem merült fel bennem a gondolat, hogy elmenjek. Aztán Salgó Ferenc atya említette, hogy lenne lehetőség arra, hogy az egyházmegyével kimenjek és a plébániát képviseljem. Kis gondolkodás után rábólintottam, nem akartam elszalasztani a vissza nem térő alkalmat. Tíz évvel ezelőtt voltam szintén egyházmegyei szervezésben Rómában ministránstalálkozón, ahol az akkori szentatyával, XVI. Benedek pápával is találkoztunk. Most lehetőségem volt Ferenc pápával találkozni  – kezdi hálatelt élménybeszámolóját Nyéki Tamás indíttatásának okaival.

- Veszprémből busszal indultunk vasárnap éjszaka. Fél napos utazás után Brzesko városban szállásolták el a huszonöt fős, korosztályilag vegyes, de többségében huszonévesekből álló társaságunkat. A közel négyezer magyar résztvevő között nem tudok más pápairól, de nem lehetetlen. Kaptunk zarándokcsomagot a szervezőktől, amiben volt egy zarándokigazolvány, azzal ingyenes volt a tömegközlekedés. Krakkótól szűk másfél órára voltunk vonattal, ezt majdnem mindegyik nap megtettük, azonkívül rengeteget gyalogoltunk – eleveníti fel a pápai résztvevő az utazás mikéntjeit.

Tamás elmesélte azt is, hogy minden résztvevő kapott egy magyar és egy lengyel zarándokcsomagot is. Ezekben volt póló, jegyzetfüzet, magyar zarándokkiadványok, kulacs, könyvek, sál, kendő, esőkabát, és hátizsák. Az ellátásról pedig elárulta, hogy ételjegyekkel tudtak bizonyos értékű ételhez jutni, reggelit pedig a szállásadójuktól kaptak.

 

A lengyelországi Ifjúsági Világtalálkozó témája „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek" volt, a programok e köré szerveződtek. - Hétfőn megérkeztünk, volt egy regisztráció, amit a csoportvezetőnk, Darnai János atya intézett, addig mi ismerkedtünk. Kettő-öt fő közötti csoportokban családoknál lettünk elszállásolva. Este egy gyors megbeszélés után megnéztük Brzesko városát. Kedden krakkói városnézés után részt vettünk a nyitó szentmisén. Már a vasútállomáson nagy élmény volt a tömeg, mindenki énekelt, pacsizott egymással, integetett. És ez a közvetlen felebaráti szeretet végig megvolt. Krakkóban láttuk a Mária-templomot, a Posztócsarnokot, más egyebek mellett. Szerda-csütörtök-pénteken egy-egy katekézis volt a napi program. Szerdán az irgalmasság zarándoklata keretében a II. János Pál Központba juthattunk el. Csütörtökön Udvardi György pécsi megyéspüspök tartott katekézist, és utána volt magyar szentmise. Pénteken a katekézist Orosz Atanáz görögkatolikus szerzetes-püspök, a szentmisét pedig Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mondta. Óriási élmény, hogy annyi magyar egyszerre együtt énekel – számol be Tamás az egész heti programjukról, de ez még nem minden.

- Pénteken keresztút volt a Blonia Parkban, akkor voltunk a legközelebb a pápához. Kocsival hajtott el előttünk négy-öt méterre. Szombaton a Campus Misericordiae-ben, az „Irgalmasság mezején" különböző színpadi programok voltak, este pedig egy virrasztás volt, amelyen a szentatya is részt vett. Három eltérő nemzetiségű fiatal tanúságtételével kezdődött, kétmillióan imádkoztunk együtt, többek között Szíriáért is. A pápa beszédét követő szentségimádás után gyertyákat gyújtottunk, ami nagyon szép volt, koncerttel végződött a nap. Vasárnap pedig a szentatya által celebrált záró szentmisére került sor – egészíti még ki a programot a hétvége eseményeivel.

- Egyrészt örültem, hogy egy jó csapatba kerültem bele, igazi közösség kezdett kialakulni. Másrészt ez a fajta nagy nyitottság volt nagy élmény, mindenki mindenkit üdvözölt, hovatartozástól függetlenül. Sok helyen a lengyelek vízzel, süteménnyel várták a zarándokokat. Remélem, hogy folytatódik az ott megszerzett barátságok ápolása. A hitemben is mindenképpen megerősített ez a zarándokélmény. Volt időm átgondolni sok, magammal kapcsolatos dolgot, és a katekéziseken is sok mondanivaló megérintett, úgy éreztem, hogy nekem szól. Köszönöm Salgó Ferenc atyának és Darnai János atyának is a részvételi lehetőséget – zárja személyes benyomásaival beszélgetésünket a keresztény fiatalember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!