Pápa

2017.02.03. 21:50

Elfogadták az idei költségvetést

Pápa - Pénteken tartotta soron következő ülését a város képviselő-testülete. A helyi közgyűlés fő napirendi pontja a 2017. évi költségvetés elfogadása volt.

Varga Bea

Ebben az évben 1 milliárd 300 millió forint jut fejlesztésre, és ebben az összegben még nincsenek benne a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai - mondta el Áldozó Tamás polgármester. Hozzátette: ezenkívül 30 millió, illetve a pályázati előkészítésekre várt 70 millió forintot is beszámítva 100 millió forint tartalékkal is rendelkezik az idei költségvetés, amit a kormánypárti képviselők 10 igen, az ellenzéki képviselők 4 nem szavazata ellenében fogadtak el.

- Szakmailag jól előkészített, kevés politikai megfontoltságból hozott döntéssel terhes és óvatosan tervezett - így jellemezte az idei költségvetést a város polgármestere. - Biztonsággal végrehajthatónak látjuk, hiszen nem várunk ebben az évben olyan fordulatot, amely kockáztatná a fő- számokat. A főösszeg a tartalékba helyezett 650 millió forintos, útépítéses kormányzati pénzzel együtt 6,8 milliárd forint.

Ez az összeg a február 17-ére ígért TOP-os eredményhirdetés hatására egészen biztosan változni fog, ugyanis körülbelül 10 milliárd forintnyi pályázatunkról fognak dönteni. Az óvatosan tervezett költségvetés, azt jelenti, hogy nem számoltunk olyan tételekkel, amik még nincsenek meg, de tudjuk, hogy meg fognak érkezni, illetve a bevételek között nem becsültük túl az előirányzatokat. Például csak azon ingatlanok értékesítésével számoltunk, melyekre már érkezett vételi szándék.

El kell mondani azt is, hogy az intézményi többletfeladatok közül sokat befogadtunk, a Városgondnokság tekintetében szinte mindet. Ennek eredményeképpen a társaság olyan feltételekkel és eszközökkel tud ettől az évtől kezdve dolgozni, amire eddig nem volt példa. Ezért azonban minőségi tevékenységet várunk a szervezettől - nyilatkozta az ülést követő sajtótájékoztatón Áldozó Tamás.

Áldozó Tamás: Biztonsággal végrehajtható az idei költségvetés Fotó: Polgár Tibor

Mint mondta: az idei évi fejlesztések között útrekonstrukciók és járdaépítések szerepelnek, de többek között bővítik a térfigyelő kamerarendszert, felújítják a Vízmű utcai orvosi rendelőt, elkezdik a sportcsarnok tetőhéjazatának cseréjét, valamint a Városgondnokság csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítását. A költségvetés mellett elfogadták a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló rendelet módosítását, melyre az áfatörvény változásai miatt volt szükség.

A képviselők módosították a belváros közlekedéséről szóló rendeletet: ez alapján a tisztiklub helyén lévő telek parkolófunkcióját visszavonta a testület, mert a területet értékesíteni fogják. A vegyes ügyek között megszavazták a képviselő-testület 2017. évi munkatervét is. Döntöttek arról, hogy egy önkormányzati adatkezelő információs rendszer bevezetéséhez pályázatot nyújt be a város, valamint felhatalmazták a polgármestert, hogy aláírja az előszerződést az izraeli Eilat város és Pápa közti együttműködésre vonatkozóan.

A képviselő-testület megszavazta, hogy 200 ezer forinttal idén is támogatják a felvidéki magyar gyermekek oktatását a Rákóczi Szövetség programján keresztül, és döntöttek arról is, hogy 100 ezer forintot juttatnak a Kovászna közeli Kommandó település nemrégiben leégett általános iskolájának újjáépítésére. Határoztak arról, hogy egy pályázaton nyert, úgynevezett C típusú sportparkot helyeznek el a Fiumei utcai sporttelepen. Az ülésen a képviselők kézhez kapták a városi utak felújítását célzó, 650 millió forintos támogatás felhasználási javaslatait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!