Pápa

2017.02.02. 18:12

Taggyűlés a KÉSZ pápai csoportjánál

Pápa – A múlt évi beszámoló és a tagdíjak rendezése mellett megtárgyalták a 2017-es programjaikat és célkitűzéseiket is a helyi keresztény értelmiségiek.

Laskovics Márió

Január végén taggyűlést tartott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportja a Szent Anna-plébánia hittantermében, amelyen Schrei Balázs elnök, Hauber Károly, Hermann István és Mezei Zsolt alelnökök, Salgó Ferenc lelki vezető, kanonok-plébános valamint Harcosné Szabadi Mária gazdasági vezető mellett további tizenegy tag volt jelen. Az összejövetelen három napirendi pont került terítékre. Beszámoltak az elmúlt évről, megbeszélték az idei év programjait és céljait, valamint rendezték a tagdíjakat – tudtuk meg az elnöktől.

- A csoport vezetését 2015 szeptemberében vettem át. Akkor negyven fős volt a tagság, ez a létszám azóta nem változott. Az elmúlt időszakban nyolc előadást szerveztünk történelmi, egyházi és műemlékvédelmi témában. Ezen kívül egy hangulatos, remek kirándulásunk is volt a közeli Gannára, ám ezen a vártnál jóval kevesebben vettek részt. Már akkor felvetődött, hogyan lehetne aktivizálni a KÉSZ-tagokat. Erre a kérdésre is kerestük a választ a múltkori taggyűlésen – mondta el a Naplónak Schrei Balázs.

Schrei Balázs és Salgó Ferenc, a KÉSZ pápai csoportjának elnöke és lelki vezetője Fotó: Laskovics Márió/archív

Mint megtudtuk, konkrét választ nem sikerült találniuk, viszont a közös gondolkodás talán elindított egy akaratot a cselekvésre. A KÉSZ-nek mint szervezetnek céljait és tevékenységét több pontban is meghatározza az alapszabályzata, mint például a keresztény, keresztyén evangelizációs küldetés vállalása, szociális tevékenység, tudományos tevékenység, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység. - E célok megvalósításának mikéntjéről beszélgettünk. Az előző országos KÉSZ-elnök, Osztie Zoltán atya felszólítását tartottuk szem előtt: Nem zárkózhatunk be magunk köreibe, templomainkba.

Ennek szellemében elhatároztuk, hogy csatlakozunk más rendezvényekhez is, ahol a KÉSZ jelenlétét is jelezzük. Beszélgettünk a médiához való kapcsolatunkról, a Mária Rádió és a különböző sajtóorgánumok programjainkba történő bevonásáról. A Szent Anna-plébánia március végén, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe környékén verbita missziót szervez, ebbe is igyekszünk bekapcsolódni. Továbbá tervezünk adventi gyűjtést is. A városban működő egyéb értelmiségi, civil vagy egyházi szervezet programjain is igyekszünk részt venni – számolt be a csoport vezetője, s hozzáfűzte, hogy a csoport rendezett, biztos anyagi körülmények között működik. A gyűlés az idei tagdíjak befizetésével és Az idők jelei c. kiadvány kiosztásával ért véget.

Schrei Balázs megosztotta a közeljövőbeli terveiket is. A KÉSZ pápai csoportjának következő előadása február 28-án 16 órakor lesz, ekkor Arany János életéről hallhatunk a katolikus iskola aulájában. Márciusban festészettel kapcsolatos előadás lesz, áprilisban a fehérvári püspök beszél a boldoggá és szentté avatásról, májusra pedig egy pannonhalmi kirándulást terveznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!