Pápa

2017.05.15. 11:54

Kaszap István boldoggá avatásáról

Pápa – A fiatalon elhunyt jezsuita novícius a lelki erő, a hit kivételes nagyságáról tanúskodó életszentsége példakép lehet a mai világ számára is.

Laskovics Márió

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pápai csoportja május 11-ei, csütörtöki összejövetelén Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója tartott előadást Kaszap István boldoggá avatásának jelenlegi állásáról a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök Kaszap István fotójával

Hermann István könyvtárigazgató, Spányi Antal, valamint jobbra a KÉSZ pápai csoportjának előző és jelenlegi elnöke, Hauber Károly és Schrei Balázs

Kaszap István jezsuita novícius 1916-ban született Székesfehérváron. Egyszerű, hétköznapi fiatalember volt, s egészen addig közepes teljesítménnyel végezte iskoláit, amíg rádöbbent, Isten többet vár tőle. Önmagát közösségi emberré képezte, kitűnő tornásszá vált, s az érettségit is kiváló eredménnyel tette le a ciszterciek gimnáziumában. Szerzetesi életét a budai Manrézában kezdte meg, de egy betegség lépett fel nála, amit nem jól kezeltek. Sok operáció, szenvedés, a jezsuita rend elhagyása után 1935-ben hunyt el. Utolsó erejével üzenetet hagyott szüleinek: Ne sírjatok, mennyei születésnap ez – tudtuk meg a püspöktől.

A püspök ülve tartotta meg tartalmas előadását

Az alkalomra megtelt a könyvtár előadóterme

- A lelki erő, a hit kivételes nagyságát mutatta. A mai fiatalság számára is példakép lehet, emlékéből sokat tanulhatunk. Nagy kultusza van, sokan látogatják sírját, imádkoznak hozzá, kérik közbenjárását. Boldoggá avatása már 1941-ben megkezdődött, de a háború közbeszólt. A rendszerváltás idején indult újra a folyamat. Az életét bemutató történelmi hitelességű dokumentációt, illetve egy kanadai magyar asszony csodás gyógyulását Rómában vizsgálják. Hogy mikor lesz előrelépés az ügyben, egyelőre nem tudjuk – mondta el Spányi Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!