Pápa

2017.05.15. 19:23

Környezetvédelmi szakértő a Gyurátz Körben

Vajda Péter 2012 óta Bécsben, a kelet-európai, balkáni országok és az Európai Unió energiatermelési együttműködéséről 2005-ben aláírt nemzetközi szerződés titkárságán dolgozik.

Laskovics Márió

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör szombati alkalmán Polgárdi Sándor esperes szokásos, bibliai igés köszöntését követően Vajda Péter környezetvédelmi szakértő személyes szemüvegén keresztül beszélt az Európai Unió történetéről, munkatapasztalatairól, illetve válaszolt a felmerült kérdésekre az Evangélikus Látogatóközpontban.

Polgárdi Sándor esperes bibliai igével köszönti a közönséget

A Pápáról elszármazott előadó az ELTE-n jogot tanult, három évig a budapesti környezetvédelmi felügyelőségen jogi előadóként dolgozott. Majd egy nemzeti szakértői pályázattal került ki Brüsszelbe, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságára, ahol négy évig elsősorban egy olyan uniós irányelven dolgozott, amely a nagy ipari kibocsátó létesítmények, például hőerőművek környezetszennyezésének csökkentését célozta, illetve már meglévő jogszabályok végrehajtásának felügyeletével foglalkozott.

Vajda Péter környezetvédelmi szakértő tartott előadást a Gyurátz Körben

2012-től Bécsben, az Energia Közösség titkárságán dolgozik, s hasonló feladatokat lát el. Előadásában elmondta, a kelet-európai, balkáni országok 2005-ben írták alá azt a nemzetközi szerződést az Európai Unióval, amely az energiatermelés területén segíti az együttműködést.

A pápai származású szakember dolgozott már Budapesten, Brüsszelben és Bécsben

A feltett kérdések kapcsán például elárulta, szakmai szemmel a rezsicsökkentés nem jó dolog, mert az energiahatékonyság ellen van: minél többet fogyaszt valaki, annál többet spórolhat.

A kör tagjai feltehették környezetvédelemmel, -tudatossággal kapcsolatos kérdéseiket
Fotó: a szerző

- Magyarország arra fogad, hogy egy nagyon erős energiafelhasználási igénybővülés lesz, amit a megújuló energiaforrásokkal nem tudnak kielégíteni, közben a fosszilis energiahordozókat pedig a klímapolitika miatt ki kell vezetni a rendszerből. Stratégiai szinten ez van a paksi beruházás mögött - mondta el Paks 2 ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!