Pápa

2017.08.20. 13:46

Koszorúztak és túráztak a Bakancsosok

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Bakancsos Természetjáró Köre augusztus 20-án, vasárnap megkoszorúzta Kapossy Lucián emléktábláját Pápa város török kézről való visszafoglalásának 520. évfordulója alkalmából.

Laskovics Márió

A Szent László utcai főhajtáson Terebesi József, a csoport korábbi elnöke ismertette röviden a néhai pápai polihisztor életét, majd művéből, Pápa város egyetemes leírásából idézve rávilágított, hogy a pápaiak augusztus 20-án nemcsak az államalapítást és Szent István királyt ünneplik, hanem a pápai vár 1597-es visszaszerzését is.

A megemlékezésen már természetjáráshoz öltözve jelentek meg a Bakancsosok, ugyanis utána túrázni indultak államalapító Szent István tiszteletére

- 1594-ben a török kezére jutott városunk; nem élt már [Martonfalvay] Imre deák, aki 1543-ban és 1555-ben megvédelmezte, s Tata, Szt.-Márton és Győr eleste után Pápa is Szinán vezér birtokába jutott, ki a vár kapitányául Semender pasát rendelte. Innen kezdve 3 évig török uralom alatt állott városunk. 1597. augusztus 13-án érkezett ide Miksa főherceg 25.800 főnyi hadával, 25 ágyúval és 600 kocsival, amelyhez még a pápa segédhada járult Aldobrandini Ferenc vezérlete alatt csaknem 10.000 emberrel – olvasható Kapossy 1905-ben kiadott könyvében.

Gurobi Gyuláné törzstag és Terebesi József korábbi elnök helyezte el az emlékezés egyedi koszorúját
Fotó: a szerző

A következő napok támadásait visszaverte a megerősített, 900 fős várőrség. Augusztus 19-én utolsó rohamra indultak Miksa főherceg nemzetközi seregei, az ostromlott törökök pedig az árokkal körülvett várba szorultak vissza, s másnap kapituláltak.

A Bakancsosok a tiszteletadást követően odvaskői túrára indultak Államalapító Szent István tiszteletére. Bakonybél környékén előbb a Witt-kilátónál, majd a Széchenyi-emlékhelynél helyeztek el nemzeti színű szalagot.

- Szeptember első hétvégéjén Augusztin-tanyán keressük fel a megyei természetjárók kopjafáját, ahol már hagyományosan koszorúzással emlékezünk meg azokról az elődökről, akik sokat tettek a város és a megye természetjárásáért. Nem feledkezve el azon túratársakról sem, akik már átigazoltak a mennyei természetjárókhoz. Szeptember 24-én a döbröntei vár fennállásának 650. évfordulóját kiállítással és túrával színesítjük, hisz számunkra itt kezdődött el a természetjárás – vetítette előre Terebesi Józsefné elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!