Pápa

2017.09.04. 18:01

Nincs identitás közösség nélkül - Exrefisek találkoztak Pápán

Hálaadó istentisztelet, osztályfőnökökkel való múltidézés, valamint jótékonysági gála az öreg- és mostani diákok fellépéseivel – ez szerepelt a Pápai Református Kollégium Exrefis találkozójának programjában.

Laskovics Márió

Exrefis találkozót tartott a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) szombaton a közösséghez való tartozás élményéért. A többlépcsős program keretében először hálaadó istentiszteletre várták a nagy múltú intézmény 1991-es újraindítása óta elballagott exrefiseket, valamint a korábban végzett öregdiákokat. A református templomban az esemény fővédnöke, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke is tiszteletét tette. A közös ebédet követően a Kárpát-medence egészéről érkezett résztvevők megtekintették a megújult gimnáziumépületet, majd hajdani osztályfőnökeik köré csoportosulva beszélgettek, elevenítették fel a múltat az osztálytermekben. De volt például filmvetítés is a díszteremben  – tudtuk meg Gránásiné Bácsi Tünde igazgatótól. Mint mondta, az elmúlt huszonhat évben az iskola közel háromezer diákot, 76 osztályt bocsátott ki falai közül.

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket. A színpadon helyet kapott a Refi szimbóluma, az eperfa is
Fotó: a szerző

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, főszervező az előzményekről elmondta, 2001-ben már volt egy évfolyam-találkozó, illetve a huszonegyedik tanév indulásakor volt még egy templomi összejövetel a volt refisek színpadi fellépésével. Úgy gondolták, hogy idén nagyszabásúbb produkciót szerveznek, hiszen sok olyan volt tanítványuk van, aki már megjárta a világot jelentő deszkákat, s jó példaként állhat a jelenlegi tanulók előtt. Megjegyezte, több mint százan regisztráltak a rendezvényre, de sokkal többen jöttek el.

A megjelenteket a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében ő köszöntötte, majd a Dunántúli Református Egyházkerület képviseletében Köntös László lelkészi főjegyző mondott beszédet.

- Nem véletlen, hogy a dunántúli reformátusság életében Pápa szimbólum, ikonikus hely. Azért lehetett újraindítani 1991-ben az iskolát, mert volt mihez visszanyúlni. Nekünk hagyományaink vannak, több száz éve itt vagyunk. Ez adja meg öntudatunkat, méltóságunkat. Ma mindenki az identitását keresi, feltéve a kérdést: ki vagyok én? Az vagy, ahova tartozol. Nincs identitás közösség nélkül. Itt az ideje, hogy kiálljunk a hagyományaink, a keresztyénységünk mellett, hogy hitvallást tegyünk arról, kik vagyunk mi. Ebben a Refi erős alapokat tud adni – fogalmazott a szónok.


Az egykori és jelenlegi refis diákok által adott jótékonysági gálaműsorban közreműködött többek között: Vörös Szilvia operaénekes, Valler Kata színész, Nyári Richárd, Rózsás Hajnalka amatőr színjátszók, a táncművészeti tagozat növendékei, valamint a több mint egyharmad részben refisek alkotta Pápa Város Fúvószenekara. Opicz József egyházzenész és Dobó Enikő színművész videóüzenetet küldött.

Szabó Ildikó nyugdíjas pedagógus az alkalmon bejelentette, hogy a tavasz folyamán öregdiákokat is megmozgató váltófutást szervez a Refi négy néhai igazgatója - Kövy Zsolt, Kálmán Attila, Korsós Bálint, Kovács Péter – emlékére. A szeretetvendégséggel zárult gálán befolyt anyagi adományokból új székeket vásárolnak a díszterembe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!