kiállítás a refiben

2018.01.24. 08:30

Képzőművész tanárok tárlata nyílt Pápán

A. Tóth Sándor festő- és bábművész replikái, illetve a művészeti tagozat tanárainak alkotásai tekinthetőek meg a református gimnázium dísztermében.

Laskovics Márió

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) képzőművész tanárainak nyílt közös kiállítása az iskola volt rajztanára, A. Tóth Sándor festő- és bábművész tiszteletére hétfőn a gimnázium dísztermében. Az érdeklődőket Gránásiné Bácsi Tünde igazgató köszöntötte, majd Punk Gabriella 12.M osztályos diák népdaléneklését követően Tóth Gábor, az édesapjáról elnevezett A. Tóth Sándor Alapítvány elnöke nyitotta meg a tárlatot.

- Nem panaszkodhatok, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma több lépcsőben támogatta alapítványi erőfeszítéseinket. Novemberben állandó kiállítás nyílt Rimaszombatban, édesapám szülővárosában, ahova száz festményt és harmincöt bábot vittünk el. Valamint Debrecenben szintén novemberben nyílt meg a Blattner Géza kísérleti bábszínházát összefoglaló kiállítás, melynek szervezésében én is részt vettem. Az 1920-as évek végétől a Párizsban élő magyar képzőművészek közül többen, így például apám is, Blattner Géza Arc-en-Ciel (Szivárvány) nevű bábszínházában találtak munkát – jegyezte meg.

- A Refiben láthatók az Árpád-házi Szent Erzsébet, valamint a Bábjátékos című képei. Utóbbi már annyira világhírű, hogy 2011-ben elkérték Picasso 130. születésnapjára. Illetve egy egyedülálló Arc-en-Ciel plakát, valamint híres bábszíndarabokból való fotók. Azonban mind digitális másolat – tette hozzá.

Kerpel Péter művésztanár a Naplónak nyilatkozva elmondta, mindegyikük a saját gondolataival, témakörével, a rá jellemző stílussal készült a tárlatra. Nem volt céljuk, hogy A. Tóth Sándort utánozzák. Így Boros Zita művésztanár plasztikáit és fotográfiáit, Marosi Diána festőművész expresszív, szürreális, szimbolikus munkáit, Katona György festőművész színes tájképeit, emberábrázolásait, Kisantal Tibor és Nikolausz Krisztián grafikusok összetett, alkalmazott grafikáikat, Varga-Pesei Petra művésztanár régebbi tanulmányait, ő maga pedig színes pasztellrajzait, erdélyi és svájci tájképeit mutatja meg a kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!