Pétfürdő

2016.05.19. 17:05

Húsz éve szavazott a leválásról Pétfürdő

Pétfürdő - A Várpalotáról való leválási szándékot megerősítő érvényes és eredményes népszavazás 20. évfordulóját emléktábla koszorúzással, kiállítással és kulturális gálaműsorral ünnepelték a településen.

Szabó Péter Dániel

Húsz esztendővel ezelőtt, 1996. május 19-én arról szavaztak Pétfürdő polgárai, hogy akarnak –e egy új, önálló települést, s különválva Várpalotától folytatni életüket. A szavazáson a választópolgárok több mint 50 százaléka megjelent, s az önállóságot akaró igenek győztek. A szavazati joggal rendelkező polgárok voksaikkal hosszú időre eldöntötték Várpalota egykori II. kerületének sorsát, ami mára virágzó, dinamikusan fejlődő településsé vált – mondta el a régi polgármesteri hivatal előtt található emléktáblánál Miskolczi Ferenc önkormányzati képviselő, a településfejlesztési bizottság elnöke. A folytatásban a helyi Szent László Kórus ünnepi műsora után az egykori leválást segítő bizottság tagjai, köztük Horváth Éva polgármester helyeztek el egy-egy szál virágot az emléktáblánál.

Az ünnepség ezt követően a Pétfürdői Közösségi Házban folytatódott, ahol az emeleti nagyteremben ezúttal is képzőművészeti kiállítást láthatott a közönség. Sokan kíváncsiak voltak a Győrffy Zsuzsa festőművész tájképeiből nyílt tárlatra, amelynek megnyitóján a Horváth István Általános Iskola énekkara adott műsort.

A leválást segítő bizottság tagjai, Boncz Lászlóné, Miskolczi Ferenc, Bálint Gézáné, Horváth Éva polgármester és Gelencsér István az eredményes népszavazásnak mementót állító emléktáblánál (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az ünnepség harmadik részeként a hagyományoknak megfelelően a színházteremben adtak gálaműsort a település ifjú tehetségei és kulturális csoportjai. A bemutató előtt Horváth Éva, Pétfürdőt a kezdetek óta vezető polgármester elmondta, a 20 évvel ezelőtti májusi nap meghatározó volt Pétfürdő életében. A pétiek nagy napja, hiszen a pétiek a saját kezükbe vették a sorsukat, hangsúlyozta a polgármester, aki minden voksolónak köszönetet mondott a helyi népszavazáson való részvételért.

A folytatásban aztán a helyi csoportoké voltak a főszerepben. Színpadra lépett többek között a Panelkuckó Napközi Otthonos Óvoda, valamint a közösségi ház gyermek néptánccsoportja, a Dance Action tánccsoport, az Eszterlánc Mazsorett Együttes, a Muskátli Tánccsoport, Sarusi Kiss Balázs, Balogh Panna, Ódor Kamilla, Kujber Vivien, a Napfény Női Kar, valamint a Péti Férfikar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!