Hirdetés

2023.09.14. 06:00

CANTATE DOMINO - ÉNEKELJETEK AZ ÚRNAK!

Őszi templomi koncert Márkón

PR cikk
 

Márkó Község Önkormányzata másodszorra is sikeresen pályázott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében meghirdetett Pajta Programra. A pályázatnak köszönhetően 2023-ban márciustól decemberig tartó ingyenes kulturális programsorozat valósul meg Márkón.

A programot több tematikus alprogram alkotja, melyek a márkói közösségekhez kötődnek, szervezésükben és közreműködésükkel valósítva meg az eseményeket. Így jött létre a templomi koncertsorozat, melynek őszi állomásán 2023. szeptember 17-én, vasárnap 16 órai kezdettel a márkói Szent Márk templomban ad koncertet Veszprém Város Vegyeskara. Évtizedek óta az ország egyik vezető nagyvegyeskara, Magyarországon és külföldön a magyar kóruszene elhivatott, avatott tolmácsolójaként tartják számon. 

A kórusmuzsika bölcsője a templom, forrása a természetfölötti tisztelete, megszólítása, azaz az imádság. „Aki énekel, kétszeresen imádkozik” – mondja Szent Ágoston, mert a hittel teli kórusművek szövegükkel és zenei hangjaikkal egyszerre emelik fel az éneklőt. A keresztény kórusművészet az egyházzal egykorú, stílusa a két évezred alatt az ember történelmével együtt változott, de üzenete minden korban ugyanaz volt, és marad is számunkra. Az egyszólamú gregoriántól a mai gospel-ig bejárja az emberi élet mélységeit és magasságait, a kétségbeeséstől az elcsodálkozásig és a hálaadásig. Veszprém Város Vegyeskara bár nem egyházi énekkar, de 67 éves történetének ugyanúgy alapja a keresztény kórusmuzsika, mint a magyar népi hagyományokon alapuló nemzeti repertoár. Az „Énekeljetek az Úrnak” című hangversenyen ezt a lelki és zenei gazdagságot mutatja be a kórus.

Közreműködik: 
Józsa Eleonóra – zongora és orgona

Bánó Tamás - gitár

Verset mond: Frohmann Péter

Vezényel és a műsort vezeti: Erdélyi Ágnes

A koncert zárásaként az egyházközség szeretetvendégségre hívja és várja az érdeklődőket a 2022-ben átadott új közösségi térbe, a Szent Rita Házba. 

Márkó Község Önkormányzata, mint a programsorozat főszervezője örömmel várja a település és a régió lakosságát programjaira, melyekről naprakész információkat a település elsődleges közösségi színterének az Orsetti Péter Kulturális Központnak facebook oldalán találhatnak az érdeklődők:

https://www.facebook.com/orsettipeterkulturaliskozpont


Márkó Község Önkormányzata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában