Hirdetés

2023.12.04. 15:31

Mit csináljunk rossz időben a gyerekekkel a konyhában? 5 tipp kreatív időtöltéshez!

Előfordul, hogy a változékonyabb, esős, szeles téli napokon a lakásban ragadunk a gyerekekkel. Pánikra azonban semmi ok, hiszen a konyha izgalmas, kreatív és szórakoztató elfoglaltságokat tartogat a család legkisebb tagjai számára. Jöjjön most 5 szuper tipp, amivel emlékezetesebbé tehetjük a hűvösebb napokat!

PR cikk

Forrás: Freepik

A konyhában kreatívkodni nem csak felejthetetlen időtöltés a kicsikkel, de jó alkalmat kínál készségeik fejlesztésére is. Megtanulhatnak például fontos konyhai alapműveleteket, elsajátíthatják, hogy hogyan működik a csapatmunka, használhatják  fantáziájukat és különféle ízeket fedezhetnek fel. Ráadásul az együtt eltöltött minőségi idő közelebb hozza a családot.

#1. Süteménykészítés, pizzasütés

A sütemény- vagy pizzasütés akármikor Jolly Joker program a lurkókkal. Mindig akad valami gyerekbarát feladat, például lemérhetik a hozzávalókat, összekeverhetik az alapanyagokat, gyúrhatják és nyújthatják a pizzatésztát, szaggathatnak, valamint segédkezhetnek a díszítéseben. 

Ha pizzát készítetek, akkor közösen kitalálhattok ízletes és szokatlan feltéteket, így felvágottakból, olívabogyóból, paradicsomból akár emberi arcot vagy állatfigurát  formálhattok. Végül pedig a legjobb közösen elfogyasztani az ínycsiklandó pizzát. 

Fontos, hogy az ételkészítés során sose feledkezzetek meg a tudatosságról és a hulladék minimalizálásáról.

#2. Méricskéljetek közösen!

A gyerkőcök nagyon lelkesek, ha az alapanyagok kiméréséről van szó. Ez egy olyan izgalmas feladat, ami által sokat tanulhatnak, így például hasznos, ha rájuk bízod a sütibe szükséges 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, vagy épp a 20 ml tej porciózását, de még jobb ha egészséges étrend fontosságát is megtanítod egyúttal és salátát plusz öntetet készítetek házilag. Elsajátíthatják a mérleg használatát és azt, hogy hogyan működik a mérőpohár. Emellett abban is tapasztalatot szereznek, hogy melyik szám, milyen mennyiséget rejt a gyakorlatban.

De nemcsak az alapanyagok kimérése jó móka, hanem a számolás is. Fejtágító lehet, ha a sütik tetejét színes cukorkákkal díszítitek és megnézitek, hogy összesen hány darab került rájuk, vagy ha kifejezetten szám formájú kekszeket vagy habcsókot  gyártotok. Így a picik játszva matekozhatnak. A nagyobbak esetén pedig akár összeadhattok, kivonhattok, oszthattok vagy szorozhattok is.

#3. Fedezzetek fel új ízeket!

A gyermekek számára  fontos, hogy különböző érzékszerveiken keresztül gyűjtsenek információkat a világról. Az ízek, illatok, színek, formák által a kicsik egy tanulási folyamaton mennek keresztül és rengeteg tapasztalatot szereznek.

Ismertess meg gyermekeiddel korábban még nem ismert ízeket, alapanyagokat. Próbáljatok ki olyan gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket, amelyek egzotikusak, izgalmasak. Beszélgessetek róluk és hagyd, hogy a lurkók alaposan tanulmányozhassák őket, megkóstolják, beszippantsák illatukat. Ez egy remek lehetőség a gasztronómiai ismeretek bővítésére, mint például a szuper egészséges fermentálás.

#4. Kreatívkodás zöldségekkel

A gyerkőcök imádnak alkotni, miért is ne tehetnék meg mindezt a konyhában? Gyönyörű képeket készíthetnek, ráadásul nincs is szükség különleges felszerelésre, mindössze néhány zöldségre a szezonális étrendnek megfelelően és egy kis festékre.

A burgonya például egy remek alapanyag a nyomdázáshoz. Vágj ketté egy közepes méretű krumplit, és készítsetek bele tetszőleges mintát, például csillagot, szivet, kört, kutyust, majd mártsátok festékbe és már indulhat is a móka! Nem csak papírra, de akár textíliára is dolgozhattok.

A paprika szintén kiváló alapanyag. Ha karikázzátok, akkor nagyon szép virágokat, napraforgókat alkothattok.

A hagyma lehetővé teszi különböző körvonalú és texturált minták létrehozását. De remek lehet a sárgarépa is, amellyel köröket, elipsziseket vethettek papírra. A zeller szára szintén alkalmas nyomdázásra. Vágjátok le a szár alsó részét, majd merítsétek festékbe. Tökéletes levél- és virágmintákat kaphattok végeredményként.

#5. Zenéljetek

Ha pedig már unjátok az ételeket, jöhet egy kis zenebona!  A konyha tele van olyan eszközökkel, amelyek sokoldalúan akár hangszerként is használhatók.

A lábasok és serpenyők nagyszerűen megállják a helyüket dobként. Ütőként jöhetnek a fakanalak, hogy gyakorlás közben ne sérüljenek az edények. A különböző méretű és anyagú serpenyők más-más hangokkal töltik be a teret.

Az evőeszközökkel változatos, csengő hangokat varázsolhattok. Ugyancsak lenyűgözőek a poharak. Nedves ujjal simítsátok körbe a peremüket, vagy csak finoman koccantsátok össze őket, és már meg is született egy dallam.

A konyhai eszközöket nagyon sokoldalúan használhatjátok, ami egyrészt fejleszti a gyerekek kreativitását és ritmusérzékét, másrészt felfedezhetik a zene és a hangok világát. Így a borongós, szürke napokon valódi fesztivál hangulatot teremthettek otthonotokban.

Téli programok stresszmentesen

A téli időszakban, a karácsony közeledtével nagyon fontos, hogy tudatosan tervezzük pénzügyeinket. Célszerű a gyerekekkel olyan elfoglaltságokat találni, amelyek nem járnak óriási költségekkel, szórakoztatóak és fejlesztik a kicsiket. A legnagyobb gondosság ellenére is azonban előfordulhat, hogy kisebb pénzügyi segítségre van szükség, ilyenkor érdemes kis összegű kölcsön igénylésén gondolkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában