Hirdetés

2024.01.31. 12:42

Éjszakai fény: a fehéren túl van még alvás

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor éjszaka felébredünk és valami miatt lámpát kell kapcsolni. Kevés dolog tud annyira rosszul esni, mint az éles fény, ami után tudjuk, aznap már nem lesz alvás. Az éjszakai lámpakapcsolás azonban nem kell, hogy ennyire kellemetlen legyen!

Veol.hu

Forrás: anrodiszlec.hu

Színezett fény

A fehér fény bizonyítottan megszakítja az ember alvás-ébrenlét ciklusát, vagyis nem csak elképzeled, ha te sem tudsz visszaaludni. Szerencsére azonban van ellentétje is ennek a folyamatnak! Bizonyos színű fények ugyanis efféle hatás nélkül tudják megvilágítani a környezeted, vagy akár az elalvást is könnyebbé teszik!

Milyen színeket érdemes elkerülni? 

Azt tehát már tudjuk, hogy az éles fehér fény kártékony hatású, ha reménykedünk még egy kis alvásban. Ennek az az oka, hogy a fény ereje és színe a szervezetünket a nappali körülményekre emlékezteti, így a test abba az állapotba áll át, amelyikben reggel kell lennie: ébrenlétre, amely az egész napon át kitart.

Szintén sokan tudják, hogy a kék fény is tiltólistás. A fehérhez hasonlóan megszakítja a melatonin termelést, ezzel pedig ébren tart minket. És bár a zöld szín nyugtatóbb hatású a kéknél, ugyan ezen mintázat mentén működik, vagyis szintén szerencsés este elkerülni.

A legjobb árnyalat éjszakára 

Ma már kutatások támasztják alá a vörös fény jótékony hatásait. Mivel a fény jóval tompább a napfénynél, – vagy a fehérnél – a test képes átállni éjszakai „üzemmódba”. Emellett melegebb árnyalat a kéknél és zöldnél, ami a melatonin termelődését is elősegíti. Ennek hatására este segítheti az elalvást, éjszaka pedig a visszaalvást. Ezen kívül pedig a vörös fény a sötétben látást is könnyebbé teszi, ugyanis nem készteti a szemet hunyorgásra és hosszas hozzászokásra sem.

Fényforrás a hálószobába 

Szerencsére ma már közel sem olyan nehéz beszerezni néhány színezett fényforrást, mint azt sokan gondolnák. Nem kell lemondani a hálószoba alapstílusáról, nem kell átrendezni mindent, sőt, legtöbbször hosszadalmas szerelésre sincsen szükség!

A hálószobai vörös fény biztosításához jó opció lehet a színezett filament LED izzó. Ezt egyszerűen a meglévő lámpába becsavarva elérhetjük a kívánt hatást. Ha azonban nem szeretnéd a lámpákat cserélgetni, választhatsz speciálisan kifejlesztett éjszakai fényforrást vagy LED szalag világítást, amelyet akár a fejtámlára is rögzíthetsz.

További hálószobai színezett fényforrás ötletekért látogass el az ANRO webáruházba, ahol energiatakarékor világítástechnikai termékek százaival várnak kedvező áron!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában