Hirdetés

2024.05.24. 10:21

Futás kutyával

A kutyájával való futás nem csak az edzettség emelésének nagyszerű módja, hanem a szőrös barátjával való kapcsolat javítása is. A közös edzés remek lehetőség a szórakozásra, a szabadban eltöltött időre, ugyanakkor a gazdi és a kisállat szenvedélyévé is válhat.

PR cikk

Forrás: pl.freepik.com

Bármelyik kutya futhat?

Mielőtt elkezded a rendszeres edzést kutyáddal, vegyél figyelembe néhány fontos tényezőt. Mindenekelőtt kerüld az idősebb kutyákkal való futást, akiknek korlátozott az állóképességük, vagy szív- vagy ízületi betegségekben szenvednek.

Fejlődő mozgásszervi rendszerük miatt a kölykök kerüljék a túlzott terhelést, mert ez negatívan befolyásolhatja fejlődésüket. Ezenkívül a meglévő egészségügyi problémákkal, például szív- vagy légzőszervi problémákkal küzdő kutyák nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve intenzív edzés során.

Nézd meg: Futás kutyával Hogyan kezdd el?

Szóval mikor kezdj el futni a kutyáddal? A legtöbb esetben a kutyával történő futóedzés akkor kezdődhet el, amikor a kutya 1,5 éves lesz. Emellett figyelembe kell venni a kutya egyéni természetét is, hiszen minden kutyának megvan a maga személyisége, még akkor is, ha azonos fajtához tartozik.

Ezért mindig tanácsos konzultálni egy állatorvossal, mielőtt kutyáddal futnál, hogy megbizonyosodj arról, hogy kedvenced egészséges és készen áll erre az aktivitásra.

Milyen fajták szeretnek futni?

Emlékeznünk kell arra, hogy nem minden kutyafajtát érdekli egyformán a futás. Néhányan a huskyk és a border collie-k kitartásukról és hatalmas energiájukról ismertek, ami ideális futótársakká teszi őket. A rövid szájú fajtáknak, például a bulldogoknak és a mopszoknak viszont nehézséget okoz a hosszú távú fizikai gyakorlat, ezért jobb, ha ilyen kutyával nem futunk. 

Egy nő rózsaszín New Balance cipőben fut
Forrás: New Balance

Ne felejtsd azonban el, hogy minden kutya egyedi, ezért egyénileg kell felmérni, hogy az adott állat hajlandó-e részt venni ilyen aktivitásban.

Lásd még: New Balance futócipő.

Futás kutyával – hogyan készítsük fel kedvencünket?

Kutyád futásra való felkészítése türelmet és következetességet igényel. Az első lépés az, hogy megtanuljon laza pórázon járni, és megtanulja az alapvető parancsokat, mint például: „hagyd!”, „fuss!”, „gyere!”, „hozzám!”. Az engedelmesség tanítása kulcsfontosságú, mert a kutyával való futásnál fontos az állat irányítása, mind az ő, mind a körülöttünk lévő emberek biztonsága érdekében.

A kutyát is hozzá kell szoktatni a hosszú távú mozgáshoz, ezért érdemes rövid futással kezdeni az edzést, fokozatosan növelve a távolságot.

Hol futhatsz biztonságosan a kutyáddal?

Amikor kutyával futóútvonalat választunk, több fontos dologra is érdemes odafigyelni. Mindenekelőtt ügyeljünk arra, hogy az útvonal biztonságos legyen a kutyának. Legjobb elkerülni a forgalmas utcák mentén haladó útvonalakat, ahol sok autó és gyalogos lehet a járdákon. Érdemes a kevésbé járt utakat vagy erdei utakat választani. Futás közben a kutyának a felvezető közelében kell lennie, és válaszolnia kell a parancsaira.

"Egy nő és egy férfi fut egy kutyával a havas erdőben
Forrás: pexels.com

Ugyanilyen fontos, hogy az útvonalat az időjárási viszonyokhoz igazítsuk. Forró napokon kerüld a forró járdán való futást, mert megégetheti a kutya mancsait. Fagyos idő esetén kerüljük a sóval megszórt ösvényeket, hogy elkerüljük a sebeket a mancsokon. Kerüld az egyenetlen járdákat, sziklás utakat, és ügyelj az egyéb tárgyakra, amelyek megsérthetik a kutyádat.

Felszerelés kutyával való futáshoz

Kedvencünkkel történő futóedzéshez megfelelő tartozékokra van szükségünk. Szükségünk van egy futóhámra, amely kényelmet és biztonságot nyújt a kutyának, valamint egy hosszú pórázra a kutyával való futáshoz, amely mozgásszabadságot biztosít számára.

Hasznos lehet egy kutyafutóöv is, mert így szabadon futhatsz anélkül, hogy a pórázt a kezedben tartanád. Ne feledkezzünk meg a vízről és egy edényről sem, amely biztosítja a kutya megfelelő hidratálást edzés közben.

Elkezdünk futni a kutyánkkal – mire figyeljünk?  

Az elején lehetővé kell tenni a kutyának, hogy kielégítse fiziológiai szükségleteit. Hiszen eleve ezért kimegyünk ki vele az udvarra. Ezután lassan fokozhatjuk a tempót, melegítsünk be kicsit – a gyaloglástól a futásig.

Figyeld a kutyádat futás közben, és figyeld a reakcióit. Ha azt veszed észre, hogy lelassul, erősen lélegzik vagy fáradtnak tűnik, ne habozz abbahagyni a futást és pihenni. A jelek olvasásának képessége segít elkerülni a túlzott erőfeszítést vagy az esetleges sérülést.

Ne kényszerítsd futásra a kutyádat. Minden kutyának megvannak a maga napjai, néha rossz napjai lehetnek a fizikai aktivitás szempontjából. Ha észreveszed, hogy kutyádat nem érdekli a futás, ne kényszerítsd rá. Tehát tartsd tiszteletben az ő igényeit.

További tippek

Vigyél magaddal néhány finomságot: Futás közben legyen nálad olyan finomság, amelyet jutalomként használhatsz fel kutyád jó viselkedéséért. Ha jutalmakkal bátorítod az együttműködésre és az engedelmességre, a pozitív hozzáállást fogod kialakítani a futás iránt.

Ne fuss a kutyáddal étkezés után: Fontos, hogy közvetlenül étkezés után kerüljük az intenzív edzést. Ez egy jó szabály nekünk és a kutyánknak is. Ügyelj arra, hogy elegendő időt hagyj az evés és a futás között, hogy elkerüld az emésztési problémákat és az edzés közbeni kellemetlenségeket.

Futás után hagyj kutyádnak időt pihenni: Edzés után hagyj kutyádnak időt pihenni és lehűlni. Győződj meg róla, hogy hozzáfér a vízhez és az árnyékhoz, hogy az intenzív edzés után regenerálódhasson.

A kutyával való futás tökéletesen illeszkedik a „Run Your Way” ötletébe. Tempótól, távolságtól vagy céltól függetlenül a kutyával való edzés egy jó módja annak, hogy a saját módodon ünnepeld a futással járó örömöt, miközben egyedülálló kapcsolatot építesz ki négylábú barátoddal.

Nézd meg: Fusd a saját utadat – mindenki futhat, amikor és ahogy akar.

Emlékezzünk arra, hogy a „Run Your Way” nem csak egy szlogen, hanem egy filozófia, amely arra ösztönöz, hogy élvezd az egyéni és az igényeidre szabott futást, és a kutyával való futás ennek tökéletes tükre lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában