2011.10.18. 12:28
A kókusz kifejezetten jót tesz az emésztésnek
Már nemcsak a nagyobb bevásárlóközpontok, hanem a kisebb élelmiszerüzletek polcain is rábukkanhat az ember. Igaz, a kókuszt feltörni nem egyszerű, de érdemes megpróbálkozni vele.
Íze is remek és rengeteg vitamint, illetve ásványi anyagot tartalmaz. Mielőtt a kosarunkba tesszük, vegyük alaposan szemügyre: ha a tetején található három kis bemélyedés nem penészes, akkor nyugodtan a kosarunkba tehetjük. Mielőtt feltörjük, a bemélyedések egyikén ejtsünk lyukat, ezen át kifolyathatjuk belőle a levet. A lé jele a gyümölcs frissességének is. Aztán legjobb, ha ruhába csavarjuk, egy kemény alátétet és kalapácsot fogunk, de persze fűrésszel is szétbonthatjuk a kókuszdiót. A kókusz húsán lévő barna hártyát nem muszáj levenni. Ha azonnal nem fogyasztjuk el, hűtőben is eláll egy-két napig, de tegyük vízbe, így nem szárad ki.
A kókusz B-, D- és E-vitamint is tartalmaz, van benne cink és vas, emellett magnéziumban és kálciumban is gazdag. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, kifejezetten jót tesz az emésztésnek, akárcsak a kókuszlé, mely vizelet- és hashajtó hatású is.