Rendőrségi

2010.12.11. 08:51

Valószínűleg kissé kancsal a rendőrségi objektív

Másodfokon is pénzbírsággal sújtották azt az autóst, aki parkolóban tette le kocsiját. Kiderült, a rendőrségi fotón csak a hatóság igazát bizonyító tábla szerepelt, az autós álláspontját alátámasztó valahogy lemaradt.

Fröhlich András

A másodfokon eljáró Vas Megyei Rendőr-főkapitányság elutasította panaszosunk fellebbezését, aki azt nehezményezte, hogy olyan helyen kapott büntetést, ahol a táblák egyszerre jeleztek parkolót és megállni tilost is.

Korábban úgy tűnt, álláspontját a hatóság is akceptálja. Legalábbis az elsőfokon eljáró Veszprém megyei főkapitányság sajtóreferense lapunkban maga is úgy fogalmazott: A képen látható jelzőtáblák valóban egymásnak ellentmondóak. Egyben javasolta, a fellebbezéshez panaszosunk csatolja az igazát bizonyító fotót.
Nos, a lapban is megjelent fénykép nem segített, a másodfokú hatóság a tilosban parkoló autóról készült rendőrségi fotókra hivatkozva fenntartotta a 30 ezer forintos büntetést.

Ez a képi bizonyíték azonban nem a valós helyzetet tükrözi. A www.police.hu rendőrségi weblapon az ügyfél számára elérhetővé tett fotóról ugyanis kiderült: hiányzik róla a parkolót jelző tábla. Hogy a fényképet készítő komponálta-e le, vagy később tűnt-e el, azt nem tudni, de tény: a rendőrség csak a büntetést megalapozó bizonyítékot vette figyelembe, az ügyfél álláspontját alátámasztót nem. És tette ezt másodfokon is, jóval azután, hogy tudomására jutott a hiba.

Báthory Anna, a panaszos, azt mondja, természetesen nem adják föl és ismét fellebbeznek. Győzelmi esélyeiket tekintve azonban jóval pesszimistább, mint a kezdetekkor. Akkor úgy vélte, a hatóság tévedett, túl nagy határozottságot mutatott egy kétértelmű helyzetben, de azzal, hogy ezt elismerte, bizonyára rendeződnek a dolgok.

Most nagyon csalódott és nem csak a saját ügye kapcsán. Semmiképpen sem tud jóindulatú választ adni arra a kérdésre: vajon a fentieknél némileg összetetebb ügyekben mi várható attól a rendőrségtől, mely a megyei főkapitányság épületétől néhány méterre lévő közlekedési táblákat sem tudja korrekt bizonyítékként kezelni.

Nem vigasztalja az sem, hogy két és fél hónappal a büntetés után mára megváltozott a közlekedési helyzet: az útfelújítás véget ért, kész az új aszfaltréteg, már a sávokat, parkolókat is felfestették, munkásnak, munkagépnek hetek óta nyoma sincs. Csak a jól fizető megállni tilos tábla maradt. Frankó Marianna rendőrségi sajtóreferens korábban nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy indult-e az autósokon kívül más ellen eljárás az esettel kapcsolatban. Holott míg az ő szabályszegésük meglehetősen vitatható, addig a 201984 (XII.21.) KM rendelet 11. Ý (3) bekezdés b) pontja egyértelműen kimondja: Tilos egymásnak ellentmondó közúti jelzések (közúti jelzőtábla és jelzőtábla, jelzőtábla és útburkolati jel, fényjelzőkészülék és jelzőtábla, vagy útburkolati jel és forgalomirányító fényjelzőkészülék fényjelzése) együttes alkalmazása.
 
Jogi szakértőnk szerint nehéz állást foglalni a hibás rendőrségi fotóval kapcsolatban. Elméletileg meg lehetne állapítani hivatali visszaélést, ám ehhez annak bizonyítására volna szükség, hogy a rendőr szándékosan hagyta le a fényképről a parkolót jelző táblát.
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!