Rendőrségi

2011.10.18. 17:13

Eltűnt személyek: Van, akit már egy évtizede keresnek

Veszprém - A Napló közösségi oldalán a közelmúltban megjelent egy eltűnt férfi fényképe, akit ismerősei kerestek, mert már több hónapja nem tudtak róla semmit.

Halmos György

Ezzel kapcsolatban megkerestük a megyei főkapitányság illetékesét, a körözésekről, illetve annak folyamatáról érdeklődtünk.

Az adatokból kiderül, hogy tavaly a megyében 62 esetben indítottak nagykorú személy eltűnése miatt közigazgatási eljárást a kapitányságok. Kiskorú eltűntek esetében pedig 224 alkalommal, természetesen ezek a számok tartalmazzák azt is, amikor valakit egy éven belül több alkalommal  kerestek. A statisztikán túlmenően nagyon fontos azt tisztázni, hogy mikor rendelik el egy személy körözését? A rendőrség eltűnés miatt akkor ad ki körözést, ha az eltűnés a rendelkezésre álló adatok szerint valószínűsíthetően bűncselekmény elkövetésével van összefüggésben, illetve a keresett személy korlátozottan cselekvőképes, egészségi állapota, vagy más ok miatt képtelen magáról gondoskodni.

Szintén körözést ad ki a rendőrség, ha az eltűnésére ésszerű magyarázat nem adható, esetleg az eltűnés balesettel, természeti katasztrófával, öngyilkossággal van összefüggésben.

Az eltűntek felkutatására irányuló tevékenység a keresett életkorától függetlenül azonos. A kiskorúak esetén azonban több "azonnalos", illetve soron kívüli eljárási cselekményt végez a hatóság. Ez persze nem azt jelenti, hogy kizárólag csak gyerekeknél van így, felnőttek eltűnése során is felmerülhetnek olyan tényezők (betegség, öngyilkossági szándék), amelyek soron kívüli intézkedéseket indokolnak.


 
Kiskorú megtalálása esetén a rendőrségi előállítja, majd a szüleinek, gondozójának, vagy a körözést kezdeményező intézet, intézmény vezetőjének átadja a gyermeket. A kiskorút meghallgatják az eltűnésének okára, körülményeire, illetve arra, hogy követtek-e el bűncselekményt a sérelmére.

Merőben más a helyzet a felnőtteknél, ugyanis a keresett felnőtt személyazonosságának és tartózkodási helyének megállapítását követően a rendőrség tájékoztatja, hogy bejelentés alapján körözik őt, majd írásban nyilatkoztatják: tartózkodási helyét a körözést kezdeményezővel kívánja-e közölni. Amennyiben úgy nyilatkozik, hogy nem, akkor azt a rendőrség nem fogja kiadni. Ilyen esetekben a bejelentőt csak arról értesítik, hogy az eltűnt személyt megtalálták, de a tartózkodási helyét nem kívánja közölni.

Akadnak notórius, vagyis rendszeresen eltűnő személyek, ők főként a rosszabb körülmények között élő családok, az átmenetileg befogadó otthonokban, vagy lakásotthonokban elhelyezett kiskorúak közül kerülnek ki.

A rendőrség eltűnés miatt indított közigazgatási hatósági eljárásának ideje 90 nap. Amennyiben ez idő alatt az eltűnt személyt nem találják meg, akkor az eljárást befejezik, de az eltűnt illetőt a rendőrség továbbra is körözi az eltűnéstől számított húsz esztendeig. Veszprém megyében is van olyan személy, akit csaknem egy évtizede keres a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!