Rendőrségi

2015.02.09. 16:24

Életfogytig emberölési kísérletért

Veszprém - Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte N. K. vádlottat, mint többszörös visszaesőt a Veszprémi Törvényszék minap kihirdetett ítéletével nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt.

Kovács Erika

A vádlott legkorábban 30 év elteltével szabadulhat. Mellékbüntetésként 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Vele szemben vagyonelkobzást is elrendeltek, és kötelezték a több, mint két millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint: a munkanélküli, hajléktalan, bűnöző életmódú, többszörösen büntetett előéletű vádlott, aki legutóbbi büntetéséből 2013. október végén szabadult az idős, 76 éves sértett veszprémi otthonát kifigyelve megtudta, hogy mikor érkezik hozzá a postás a nyugdíjával. 2014 januárjában, a nyugdíjfizetés napján a sértett ingatlanára bemászott, és a távozó postás miatt nyitva lévő bejárati ajtón át a lakásba belépve meglepte az idős sértettet, aki éppen azelőtt kapta meg a nyugdíját. A vádlott először vizet kért a sértettől, aki üdítőt töltött neki, majd megpróbálta őt kitessékelni a lakásból. A vádlott ekkor a magával hozott késsel rátámadt a sértettre, és őt a felső testén megszúrta. A sértett a támadástól egyensúlyát vesztve a földre esett, és rövid időre eszméletét is elveszítette. A vádlott ekkor sem hagyott fel a bántalmazással, és a hanyatt fekvő sértettre ülve több alkalommal annak nyaka irányába szúrt a késsel.

A sértettnek sikerült megfognia a vádlott kezét, mire az a kést átvette a másik kezébe, és szemen szúrta a sértettet. Ezt követően, mivel a kés kiesett a kezéből, egy partvist kapott fel, amelynek fából készült fejével újabb ütést mért a földön fekvő sértett fejére, illetőleg szemére, olyan erővel, hogy attól a partvis feje a nyélről letört. Ezután a vádlott átugrott a sértetten, és annak az asztalon lévő nyugdíját, a földre esett mobiltelefonját és a kabátja zsebében lévő pénztárcáját magához véve a helyszínről elmenekült, majd taxival Pápára utazott, a zsákmányolt pénzt pedig felélte: szállodára, riasztópisztolyra és töltényekre, és saját magára költötte.

A sértett a bántalmazásban vállán, arcán, szemén szúrt, és repesztett sérüléseket, koponyaalapi törést, szemgolyó zúzódást, látóideg sérülést szenvedett. A szemet ért sérülések eredményeként a jobb szem tárgylátása megszűnt, amely a sértettnél maradandó fogyatékosságot eredményezett. Az ítélet ellen a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést, így az nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!