Révfülöp

2015.04.10. 19:53

Vasárnapi boltbezárás - Az üdülőkörzetekben a nyárból és a hétvégéből éltek

Révfülöp – A kormány vasárnapi boltbezárásról szóló törvényével megfojtják az üdülőterületeken működő magán élelmiszerboltosokat, akiknek a nyárra és a hétvégére jutott a legnagyobb forgalom.

Tremmer Tamás

A vasárnapi boltbezárásról szóló törvényt éles kritikával illette Tóth Gábor, akinek Révfülöpön van élelmiszerboltja. Szerinte ez az intézkedés rossz, ugyanis betesz a turizmusnak és a kereskedelemnek, de az alkalmazottaknak is, akik ugyanis dolgozni akarnak.

Annak ellenére panaszkodik, hogy akár nyitva is lehetne, hiszen a bolt eladótere éppen 200 négyzetméter alatt van. De egyedül hogy csinálja?!

- Nem minden kisbolt szatócsbolt! Nálam összetettek a feladatok, van húsáru, hentesáru, zöldséges sarok, pékáru, és a többi. Mindezt nem lehet a családtagokkal ellátni! Arról pedig még senki nem beszélt, hogy a boltban elvileg csak szakképzettek dolgozhatnak. Hol van egy családban 5-6 kereskedő? A vevők normális kiszolgálásához legalább ennyi emberre szükségem van.

Mivel Révfülöp frekventált idegenforgalmú, eddig az év minden napján nyitva voltak. Télen hatan vitték a boltot, áprilistól havi 2-2 emberel bővítette a létszámot, nyáron már 12-en voltak. Számításai szerint a vasárnapi boltbezárás miatt négy emberrel kevesebbet kell alkalmaznia.

A vállalkozás is nehéz helyzetbe kerülhet, a hétköznapi, és a holtszezoni forgalomra ugyanis nem lehet alapozni. A vasárnapi nyitvatartás sem a helyiekre épült, hanem az idegenforgalomra. Itt van a közelben a kemping, az biztosította a törzsvásárlókat. A település létszáma nyaranta a többszörösére duzzadt, azoknak az igényeit ki kellett elégíteni. Szezonban a szombat vasárnapi forgalom szinte megegyezik a hét másik öt napjának a forgalmával. Az éves árbevételük a két nyári hónapban ugyanannyi, mit a másik tízben együttvéve. És ebből most kivették a vasárnapot!

Nem értette, miért nem dönthetik el az emberek maguk, hogy akarnak-e menni vasárnap vásárolni?! Mondott gyakorlati példát is. Aki a hétvégét a Balatonnál tölti, s vasárnap ment haza, út közben bevásárolt, hogy a hétfőn reggel a munkába vihesse magával a szendvicsét. Most hol veszi meg a zsemlét?

Lehet az is cél, mint Ausztriában, hogy a családok vasárnap menjenek el étterembe. Csakhogy ha valaki, ő tudja, hogy az embereknek kevés a pénzük, ritkán engedhetnek meg maguknak étteremben egy vasárnapi ebédet. Főleg a kisebb településeken! Ezért ez az intézkedés rendkívül hátrányosan érinti a magánkereskedőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!