Somlószőlős

2016.12.28. 18:41

Bor, pálinka és kocsonya

Somlószőlős - Arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy az országban elsőként alapítottunk somlói értéktárat, és öt településsel közösen kezdeményeztük a juhfark hungarikummá nyilvánítását, amely a megyei értéktárnak már része - mondta Simon János, a Somló és Környéke Borút Egyesület Pálinka és Borrend elnöke az óévbúcsúztató kocsonyapartin.

Penk Tímea

Jeles és korszakalkató eseménynek nevezte a rendezvényt Simon János, hiszen most először szerveztek ilyen programot. Az egyesület elnöke beszámolt az év sikereiről, a bálról, a disznóölésről, a bor- és pálinkaversenyekről, a juhfarkfesztiválról. Kiemelte, hogy minden programot saját forrásból valósítottak meg.

Szabadi János alelnök, Simon János elnök, Horváth Ferenc kancellár

Megköszönte Kiss János somlószőlősi polgármesternek, hogy biztosította a helyszínt az évzáró rendezvényhez, amelyre Matting Dezső és Molnár Levente főzött kocsonyát, és Babati Zoltán biztosította a hozzávalókat a háziasszonyok süteményei mellett. Szabadi János alelnök ismertette az egyesület jövő évi terveit.

Matting Dezső

Horváth Ferenc kancellár nagyon örült annak, hogy megtelt a kultúrház az egyesület tagjaival.

Stefan Max

- Senkinek nem kell megfelelnünk, hiszen az egyesületünk azért van, hogy jól érezzük magunkat. A közös érdeklődésünk a Somló, a bor és a barátaink - fogalmazott a kancellár, majd Völfinger Géza verset szavalt. Az esten Stefan Max, valamint a Borlovag együttes zenélt Nagy Ferenc vezetésével.

Simon János elnök és Horváth Ferenc kancellár

A rendezvényen Simon János lapunknak elmondta, hogy tizenhat évvel ezelőtt jegyezték be az egyesületet, amelynek hat év tölti be az elnöki feladatait. Az elmúlt másfél évtized alatt több mint ötszáz tagot avattak szerte az országból, sőt, külföldről érkező vendégeket is soraikba fogadtak.

- A tagsághoz nem kell somlói borásznak lenni, elég, ha szereti a hegyet és a nedűjét - mondta Simon János, aki vámhivatal-vezetőként a jövedéki termékek felügyelőjeként foglalkozott először pálinkával és borral. Amikor szolgálati járadékra ment, maga is elkezdett komolyabban foglalkozni a szőlőtermesztéssel, jelenleg két és fél hektáron gazdálkodik a családjával, a fia működteti a vállalkozást szőlővel, állatokkal és vendéglátással.

Völfinger Géza

Simon János bízik abban, hogy a jelenleg másfél éves unokája is megkedveli majd a Somlót, a szőlőtermesztést, a bor- és pálinkakészítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!