Somlóvásárhely

2015.02.20. 12:25

Somló-hegy: Értéktár, hungarikum, nyitott pincék

Somló - Hungarikummá nyilváníttatná a Somlón termő szőlőből készült juhfark bort a Somló és Környéke Borút Egyesület.

Tisler Anna

Mint Simon János elnöktől megtudtuk, tavaly már be is adták a kérelmet. Kérésüket azzal támasztották alá, hogy a juhfark a Magyarország és a Somló-hegy különlegesen jellegzetes és ismert bora, egyedi és értéket képvisel. A 15 éve alakult egyesület tagjai öt település, Doba, Somlószőlős, Borszörcsök, Somlóvásárhely és Somlójenő részvételével megalakították a Somlói Értéktárat, amelybe olyan nevezetességeket vettek fel mint az országban egyedülálló ipartörténeti érték, a Taposó- kút, a Kinizsi szikla, a juhfark bor valamint maga a Somló hegy. A területen már a római korban is műveltek szőlőt, a kéknyelűt, a hárslevelűt és a juhfarkot már 1814-ben is ismerték, derült ki egy korabeli leírásból.

A borút egyesület hagyományteremtő szándékkal disznóölést szervezett Somlószőlősön február közepén, amelyen részt vett Szabó József felügyelőbizottsági elnök (bal oldalon), Horváth Ferenc kancellár és Szabó János elnök. Fotó: Tisler Anna

A borrend tagjai nem csupán a somlói borokat, a kulturált borfogyasztást népszerűsítik, hanem a múltat is kutatják. A rendnek ma már több, mint 400 tagja van, jelentős számban somlói szőlőtulajdonosok is. Az elnöktől megtudtuk, a tagsági viszonyt sem lakóhelyhez, sem szőlőtulajdonhoz nem kötötték, bárki jelentkezhet, aki vállalja, hogy betartja  az alapszabályban leírtakat. A tapasztalat az, hogy aki teheti, vásárol területet amelyet művel is.

Horváth Zoltán és Papp Dániel töltötte a hurkát. Fotó: Tisler Anna

Horváth Ferenctől a borrend kancellárjától megtudtuk, csatlakoztak a nyitott pincék programhoz is. Az érdeklődőknek szívesen mutatják meg a régi építészeti hagyományokat őrző pincéiket, mesélnek az ország legkisebb, mindössze 600 hektáros borvidékéről, amelynek van egy különlegessége, a vulkánkőzet napközben magába szívja a meleget, este, miután csökken a hőmérséklet, kiengedi azt, így különleges klímát hoz létre. A borvidékre az elaprózott birtokok a jellemzőek, több, mint 2000 tulajdonost tartanak nyilván. A gazdák többsége  rendben tartja a birtokát, ápolja és védi a környezetet. Szeretnék, ha minél több vendéget fogadhatnának, ezért létrehoztak egy telefonra is letölthető térképet, amelyen megközelíthetőségekkel együtt feltüntették a látnivalókat, a turista útvonalakat valamint a látogatható pincéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!