Sport

2009.02.17. 03:29

Viszlát, Madárka!

<b>Veszprém</b> - Néhány tizedmásodpercre megállt a levegő, majd elemi erővel tört ki az elmúlt napok fájdalma és dühe. Játékosok és közönség sírva ünnepelte az Ademar León elleni győzelmet. A vasárnapi BL-mérkőzés volt az első, amelyet kézilabdázója, Marian Cozma meggyilkolását követően játszott a veszprémi csapat.

Horváth Gábor

Soha így még nem ünnepeltek sikert a megyeszékhely kézilabdázói, ahogyan soha nem játszottak még ilyen helyzetben. Alig egy héttel csapattársuk meggyilkolását követően máris egy nagyon fontos megmérettetésen kellett helytállnia az MKB Veszprémnek: a csapat a Bajnokok Ligája középdöntőjében vasárnap a spanyol Ademar Leónt fogadta.

A rangadót hihetetlenül felfokozott várakozás előzte meg: kora délután több mint kétezren vettek részt a szurkolók által szervezett csendes gyászfelvonuláson.

A Veszprém Arénát már több mint egy órával a kezdés előtt is nehezen lehetett megközelíteni, a parkolóban pedig jó néhány autó körözött szabad helyet keresve, teljesen feleslegesen.

- Cozma, Cozma - zengett a kórus, a közönség fekete pólóban skandálta az elhunyt kézilabdázó nevét, miközben a veszprémi játékosok szintén a meggyilkolt társukat ábrázoló dresszben vonultak ki a pályára.

A találkozón a bánatukat, gyászukat és elkeseredésüket hihetetlen lelkesedésbe átfordító veszprémi kézilabdázókkal találta szemben magát az egyébként roppant erős spanyol gárda. A hazaiak fanatikus elszántsággal küzdöttek meg minden labdáért, nem kímélve sem magukat, sem az ellenfelet. Az arcok mind csak egyvalamit sugároztak: itt most győzni kell. És győztek (28:26).

Ekkor már mindenki állt a nézőtéren, lent a pályán a játékosok egymás nyakába borultak, Nikola Eklemovic egy törülközővel próbálta elrejteni a könnyeit, Marko Vujin kezét a szeme elé téve zokogott, Ilyés Ferenc és Gulyás Péter sem bírta tovább, sírtak mindannyian. 

A hatvan percre elfojtott bánat ismét a felszínre tört, a kézilabdázók kezüket a magasba emelve mutatták, hogy kinek ajánlják a sikert. A lelátón megjelent egy nagy felirat: Viszlát, Madárka!

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón mikrofonok és kamerák hada fogadta a megjelent edzőket és kézilabdázókat. Mocsai Lajos megköszönte a León kulturált játékát és magasztalta játékosai emberi tartását. 

- Az elmúlt héten mindössze hat edzést tudtunk tartani, ebből három olyat, amilyet egy ilyen szintű ellenféllel szembeni felkészülés igényel. A tragédia kezelése óriási feladat elé állította a csapatot, le a kalappal a játékosok előtt - nyilatkozta a veszprémiek szakvezetője, aki megköszönte a közönség buzdítását, ami fontos pillanatokban adott erőt a gár- dának.

A mérkőzésen kilenc találatig jutó, igazi vezérként játszó Nikola Eklemovic elmondta: a rangadó előtt mindenki azt kérdezte és találgatta, hogy mire lesz képes a társaság. Ezt még ők sem tudták. - Szívből játszottunk. örülök, hogy a srácok megmutatták, hogy igazi emberek. Ez a legnagyobb győzelem pályafutásunk során - tette hozzá az irányító.

- Szeretnék gratulálni a győzelemhez a Veszprémnek - kezdte a León edzője, Jordi Ribera, aki együttérzését fejezte ki a kézilabdázókkal történt tragédia miatt. 

A szakvezető a mérkőzéssel kapcsolatban elmondta, nagyon nehéz volt hátrányban játszani egy ilyen fantasztikus közönség előtt. - A második félidőben volt esélyünk a végső sikerre, de a hazaiak remekül védekeztek, nálunk pedig nem működött a 4:2-es felállás.

A spanyol együttes szlovák válogatott szélsője, Martin Stranovsky szintén a veszprémi védelmet emelte ki. - A második játékrészben akadtak problémáink, de szerintem összességében nem játszottunk rosszul, és az eredmény miatt sincs szégyenkeznivalónk.

A veszprémiek sikerükkel a Bajnokok Ligája középdöntőjében a C csoport első helyére ugrottak. A másik mérkőzésen: Montpellier (francia)-Flensburg (német) 31:25. Állás: 1. MKB 4 pont, 2. Montpellier 3, 3. León 3, 4. Flensburg 2.

A Veszprém legközelebb holnap lép pályára, a csapat a bajnokságban otthonában fogadja a Tatabányát, vasárnap ismét BL-meccs (Montpellier-Veszprém) jön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!