Sport

2009.06.16. 02:29

A hét kimagasló - A VEDAC dobócsoportja hosszú évad elé néz

Veszprém - A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) dobócsoportjának vezetője Zentai Tibor, akinek 15 tanítványa közül hét valamilyen világversenyre készül. Akad, aki dobogós álmokat is jogosan dédelget.

B. Virág Rita

Kezdjük a legidősebbekkel, akik közül a szentkirályszabadjai Páli Viktor súlylökésben a kaunasi utánpótlás Európa-bajnokságra készül. A 17,60 méteres szintet 18,04-es eredménnyel teljesítette a fiatal dobóatléta. 

Itt kell szólnunk még a kalapácsvető Lévai Dóráról és Dobos Mátéról, mindketten ugyancsak az Eb-re készülnek, s jelenleg alig néhány centiméter választja el őket a kvalifikációtól. 

Dórának kereken 60 métert kell vetnie, s az idén eddig 59,90 méter a legjobbja, míg Máténak a 65 méterhez 28 centiméter hiányzik még, idei teljesítménye 64,72 méter.

A junior Európa-bajnokságra két kalapácsvető utazhat: Schwéger Norbert és Hudi Ákos. Előbbi 70,93 méterrel, utóbbi a világ idei harmadik legjobb eredményével, 77,66 méterrel jutott ki. 

A veszprémi csoport egyik legtehetségesebbje, Hudi Ákos ezzel az eredményével az európai rangsorban a második helyet foglalja el, s az atlantai olimpiai bajnok Kiss Balázs ifi megyecsúcsát hat méterrel szárnyalta túl (81,09), míg a zágrábi felnőttversenyen 68,05 méterrel, 7,26 kilogrammos szerrel ezüstérmet érdemelt ki.

Az ifjúsági korosztályban az 1993-as születésű kalapácsvető, Töreky Balázs meghívót kapott a válogatottba is, s 63,37 méteres eredményével az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) kerettag.

A 14 éves kalapácsvető, Pásztor Bence a veszprémi és a magyar dobóatlétika legnagyobb reménysége. Ifjú kora ellenére messze a világ előtt jár, 4 kilós szerrel már 77,21 méternél tart. Zentai Tibor edző azt mondta Bencéről, szerinte meg tudná nyerni az ifjúsági olimpiát (EYOF), azonban mivel még nagyon fiatal, ezért nem indulhat semmilyen nemzetközi viadalon. Bence a serdülők és az ifik között is vezeti a magyar ranglistát, a kalapács mellett diszkoszvetésben is magyar bajnok, míg súlylökésben ezüstérmet szerzett.

Ugyan közvetlenül nem tartozik Zentai Tobor csoportjába az Egyesült Államokban tanuló Orbán Éva, ám itthon a veszprémi szakember felügyeli a kiválóság edzéseit, ezért természetesen figyelemmel követi az olimpikon szereplését. 

Éva az idén már 69 méter fölött teljesített, s így szinte már biztos, hogy a berlini világbajnokságon B szinttel részt vehet. A 70,19 méteres egyéni csúccsal rendelkező hölgy június végén repül haza, s először az Európa-kupán áll majd rajthoz, aztán természetesen a magyar bajnokságon is megméreti magát a kétszeres olimpikon, ahol dobogós helyezést várnak tőle.

A Magyar Atlétikai Szövetség dobószakágának vezetője, Németh Zsolt is igen fontosnak tartja felkarolni a tehetségeket, s ennek jegyében lehetőséget biztosít a legjobb kluboknak arra, hogy Tatán edzőtáborozhassanak. 

A veszprémiek az idén már három hetet töltöttek el a sportközpontban, s ígéretet kaptak rá, hogy az idén még újra tréningezhetnek ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!