Sport

2012.09.11. 15:37

A sors óriási adottsága: Fekete László 58 évesen indulna az olimpián

Ősi - Korábban beszámoltunk arról, hogy Londonban az olimpia bemutatóversenyén a natúr erőemberek vetélkedését is megrendezték. Az első helyet az ifjabbik Fekete László szerezte meg.

Novothny Ottó

- Egyértelműen életképesek vagyunk - kezdte Fekete László, a natúr erősemberek szövetségének alapítója, többszörös világelső.
 
- Ezt bizonyítja, hogy a szervezet 2006-os megalakítása óta már hatvankét tagországunk van és kétszáznál több versenyzőnk.

- Kizárólag olyanok, akik "tiszták".
 
- A doppingvizsgálat kötelező, éppen ez az egyik alapfeltétele az olimpiai szereplésnek. Mint utóbb kiderült, sokan voltak olyanok, akik szinte titokban emelgették a súlyokat, de nem mertek előjönni a teljesítményükkel, mert az agyonkokszoltakkal szemben nem lett volna esélyük. Ezért is alakultunk remek ritmusban, nem véletlen, hogy ilyen hamar szóba kerültünk mint esetleges olimpiai szám.

- Az lenne ám az igazi nagy szám.
 
- Nem tudjuk, mikor lesz a döntés, mindenesetre a szakemberek véleménye egyértelműen pozitív volt. A nézőknek is tetszett, rengetegen jöttek oda hozzánk, hogy eddig csak tévében láttak ilyet, de élőben sokkal élvezetesebb, izgalmasabb. Négy év múlva Brazíliában lesznek az ötkarikás játékok, szerencsére nekik is van versenyzőjük, így már most meghívott minket az ottani szövetség.

- A Fekete család biztosan ott lesz a következő olimpián, ha a versenyszám is megkapja az engedélyt.
 
- A sorstól olyan adottságot kaptam, amely hihetetlen. Csodálatos ajándék ez, hiszen négy év múlva, 58 évesen sem kizárt, hogy ott leszek Rióban. Bízom benne, hogy sikerül, mint ahogy a fiaim mindketten (ifj. Fekete megnyerte a londoni versenyt, Fekete Miklós a harmadik lett, a szerk.) biztosan elindulnak, ha erre lesz lehetőség. Ha  esetleg így lesz, aki jobb, az nyerjen.

- Tulajdonképpen min múlik a sportág jövője szempontjából igencsak meghatározó döntés?
 
- Jelenleg a versenyszámok meghatározása az egyik fontos sarokpont. A másik az olimpiára való kijutás, vagyis a kvalifikáció lehetséges módja. Úgy néz ki, hogy minimális határokat fogunk megadni, például golyóemelésben 150 kilogramm a kezdősúly. Aki ezzel nem boldogul, az feleslegesen indulna el a selejtezőn. Az biztos, hogy a hírre minden tagunk pokoli kemény munkába kezdett, hiszen az olimpiai szereplés lehetősége óriási motivációt jelent.

 


 

Kizárólag doppingszerek nélkül

A natúr emberek erőemelő szakága eljutott arra a szintre - állítja Fekete László, - hogy jobban teljesítenek, mint azok, akik marokszám szedik a doppingszereket. László fia például öt mázsát cipel nyakában, hasonlóra az "ellentábor" egyetlen tagja sem volt képes még soha. - Nem is érdemes velük foglalkozni, a lényeg, hogy mi megyünk előre, fejlődünk, várjuk a hírt az olimpiai jövőről, és néhány hét múlva a világbajnokságot, vagyis a 3. László Classicot is megrendezzük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!