Sport

2013.02.20. 15:42

Az ifjú párbajtőröző, File Mátyás remek eredménnyel tért vissza

A tapolcai vívás erejéről sok mindent elmond a magyar egyéni párbajtőr rangsor jelenlegi állása: 1. Rédli András, 2. Boczkó Gábor, 3. File Mátyás.

Horváth Gábor

Boczkó Gábort és Rédli Andrást nem kell bemutatni a sportág ismerőinek. A pályafutását Tapolcáról indító Boczkó hosszú ideje a magyar férfi párbajtőr első számú embere, a máig az Sz-L Bau Balaton Vívóklubot erősítő, 29 esztendős Rédli pedig szintén stabil felnőtt válogatott, többszörös világkupa, vb, és Eb-érmes sportoló.

A két kiválóság mögött sem szakad meg a sor, a Borosné Eitner Kinga mesteredző fémjelezte tapolcai iskola fiataljai közül egyre többen mutatják meg oroszlánkörmeiket a nemzetközi porondon is, a legjobbak között.

A párbajtőrözők legutóbbi világkupáját Heidenheimben rendezték, és ahogyan lapunk már beszámolt róla, legjobb magyarként a Balaton Vívóklub tehetsége, File Mátyás végzett.

A rettentően kemény, több mint 260 indulót felvonultató mezőnyben nyolcadikként záró vívó sikerének értékét növeli, hogy csaknem egy év kihagyás után tért vissza a pástra.

- Porckorongsérv miatt az előző szezont szinte teljesen kihagytam, végül gyógytornával sikerült visszaszorítani a hátfájást és tavaly év végén ismét edzésbe állhattam. Az orvosok azt tanácsolták, hogy hagyjam abba a versenyzést, de nekem annyira hiányzott a vívás és maga a közeg, hogy mindent elkövettem a visszatérés érdekében - válaszolta érdeklődésünkre File Mátyás, aki a 2012-es országos bajnokságon jó eredményekkel tért vissza, a januári olaszországi világkupa kevésbé sikerült, de Heidenheim kárpótolta mindenért.

File Mátyás

Pedig a németországi viadal nem épp a terveknek megfelelően indult.

- Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne hat győzelemmel teljesíteni a csoportot, erre két vereséggel nyitottam és ezután már a bennmaradásért vívtam.

A 22 éves párbajtőröző végül túlélte a kört, ám a főtáblára kerülésért három mérkőzést kellett még megnyernie. Érdekesség, egy német ellenfél mellett két honfitársával, Somfai Péterrel és Peterdi Andrással is összesorsolták.

- Örültem nekik, hiszen jól ismerem őket és jobban össze tudtam magam szedni ellenük. A főtáblára kerülve nem igazán tudtam, hogy mit tegyek, vagy gondoljak. Azzal tisztában voltam, hogy első ellenfelem, a svájci Kauter remek vívó, akivel szemben nincs veszítenivalóm. 12:9-re még vesztésre álltam, de aztán sikerült fordítanom.

A folytatásban File túljutott a rutinos vén rókán, az olasz Martinellin, majd a kínai Li sem tudta megállítani. Aztán az influenzásan küzdő fiatalember ereje elfogyott, és a későbbi győztes ukrán Nikishin a négy közé jutásért legyőzte.

- Nagyon örülök az eredménynek, ami nem mellesleg rengeteg pontot jelent. Úgy tűnik, hogy indulhatok az U-23-as Európa-bajnokságon és a nyári Universiádén, a következő nagy versenyem pedig a tallini világkupa lesz. Most úgy érzem, hogy egyszer elérhetem a felnőtt válogatottságot, folytatom tovább tanulmányaimat (a szigligeti származású fiatalember az ELTE hallgatója, matematika szakon - a szerk.), de mindent megteszek azért, hogy minél jobb vívó váljon belőlem. Remélem a mostani eredmény nemcsak egyszeri eset volt, egycsapásra megváltozott minden, és ez remek érzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!