Sport

2014.01.03. 09:55

Az életvidám röplabdázó

Ajka - Felkészültem az elharapott szavakra, a félbehagyott mondatokra, az alig hallható, szomorú beszámolóra. Ezután természetesen alaposan meghökkentem a mosolygós arcon, a mindenről vidáman mesélő hölgyön.

Novothny Ottó

Pedig Muszáj Péterné Adamik Évával négy évvel ezelőtt rossz hírt közöltek az orvosok. Bal lábában daganatot találtak és megkezdődött a küzdelem a végtag és persze az élet megmentéséért.

- A szokásos kezeléseket kaptam, műtétek vártak rám, mindenki megtett mindent, de hiába - mesélte folyamatos mosolygás közben a 35 esztendős asszony. - Később kiderült, hogy áttéteket is találtak, meg el is törött a lábam. Sokat kínlódtam, nagy fájdalmaim voltak, így aztán négy év után, amikor közölték, hogy a teljes gyógyulás reménye miatt, amputálják a lábamat, kimondottan megkönnyebbültem. Mondtam is, ha nem így döntenek, akkor valószínűleg én kérem ezt a megoldást.

A kórházi ágyon Évát megkereste az ülőröplabda válogatott kapitánya, kérdezte nincs-e kedve velük játszani.

- Előtte soha nem sportoltam aktívan, meg aztán akkoriban Budapest is nagyon messzinek tűnt - idézte fel a 2012-es eseményeket. - A rehabilitációban viszont sokat segített a mozgás, végül tavaly júniusban már tetszett a sportág is. A lényeg, hogy megszerettem és csatlakoztam a csapathoz.

 

Muszájné Adamik Éva a magyar ülőröplabda válogatott tagja (Fotó: Penovác Károly) 

Heti egyszer Ajkán készül, egy alkalommal pedig Budapesten.

- Tavaly augusztusban négy csapatos nemzetközi tornán voltunk, utána szeptemberben az Európa bajnokságon. Utóbbin a hetedik helyet szereztük meg. Most arra hajtunk, hogy kijussunk a riói paralimpiára, de az nem lesz könnyű. Ehhez az idei világbajnokságon is jól kell teljesítenünk. Én külön erősítő edzéseket is végzek a cél elérése érdekében.

A csapat tagjai az ország különböző városaiból verbuválódtak, van salgótarjáni, hódmezővásárhelyi és szombathelyi társa is.

- Nem jellemző, hogy volt röplabdások alkotják a társaságot. Azt hiszem ketten vannak ilyenek, a többiek, velem együtt, a sérülésük, betegségük után kezdtek el játszani. Nekem sokat jelent ez a lehetőség, tulajdonképpen ebben is élem ki magam.

Érdekesség, a bajnokságban az egyetlen női együttes, egyben a válogatott is.

- Férfiakkal küzdünk és előfordult már olyan is, hogy legyőztük őket. Persze nehéz ez, mert erősebbek és a háló is magasabb, de így talán gyorsabban tudunk fejlődni. Egyébként rengeteg segítséget kapok a családomtól, a barátoktól, ezért is igyekszem a vidámságommal, életkedvemmel valamit visszaadni nekik mindebből - mondta végül Adamik Éva.



Az idén már két női csapat lesz

A bajnokságban azt tervezik a szakemberek, hogy az idén már a válogatott mellett másik női alakulatot is elindítanak a bajnokságban. Nehezen megy a játékosok összeszedése, de Éva elmondása szerint a férfiak elleni folyamatos játék közben mindig tanul valamit. Az ajkai hölgy bevallotta, hogy első számú célja mindenképpen az, hogy beverekedje magát a kezdőcsapatba a legjobbak között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!