Sport

2014.02.11. 09:40

Fogathajtás: mérges, aki kimarad

Várpalota - Szóval az úgy kezdődött, hogy történetünk főszereplője imádja az autóversenyt. Ugyanakkor lovagolni egyáltalán nem szeret. Mi ilyenkor a megoldás? A fogathajtás mellett kell dönteni.

Novothny Ottó

Palkovics Dávid legalábbis ezt tette. És hogy még egy csavar legyen a sztoriban, kizárólag 148 centinél alacsonyabb lovakkal dolgozik. Vagyis pónikkal.

A 17 esztendős ifjú Csóron lakik, de a várpalotai Thuri gimnáziumban tanul, a 10/B osztályban. Választott sportágában magyar bajnok, míg csapatban a felnőttek között tavaly világbajnoki bronzérmet szerzett.

- Az úgy kezdődött, hogy volt lovardánk, nagy területtel és bértartással - kezdte Palkovics Dávid. - Négy esztendővel ezelőtt jött az ötlet, hogy vegyünk pónikat. Először kettőt vásároltunk, aztán folyamatosan a többit, olyanokat, melyek összeillenek, hasonlítanak egymásra.

Természetesen a költséges sportág körülményeinek megteremtése rengeteg pénzbe kerül, így a Palkovics család is keres támogatókat.

- Jelenleg nyolc lovam van és évek óta hasonlóak a napjaim - folytatta a fogathajtó. - Az iskolából hazamegyek és azonnal megyek hajtani. Több pályánk van és mindenfélét gyakorolok. Dobrovitz József fogathajtó világbajnok az edzőm, de voltam már Hollandiában is edzőtáborban, ahol az Európa bajnoktól tudtam rengeteget tanulni. A mi sportágunkban egyébként a hollandok a királyok .

Palkovics Dávid tavaly a felnőttek között póni fogathajtásban magyar bajnoki, a magyar csapattal vébé-harmadik címet szerzett (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

A fiatalember állítja: a pónik gyorsabbak, fordulékonyabbak és pörgősebbek, mint nagyobb méretű rokonaik.

- Olyan négylábúak a társaim, akikkel minden nap el kell fogadtatnom, hogy én vagyok a főnök. Úgy kell menniük, ahogy én akarom, ez természetesen nagyon fontos verseny közben. A lovaim szeretnek versenyezni, ha például felvonulunk a kamionra, mert indulunk valamilyen rendezvényre, akkor az itthon maradók láthatóan mérgesek. Az idén is több versenyem lesz, de most a saját korosztályomban indulok majd - mondta végül Palkovics Dávid.

 

Három versenyszámból áll a futam

A versenyek díjhajtással kezdődnek, amikor a bírók azt figyelik mennyire fegyelmezettek a lovak, milyen jól idomítottak és milyen szép tartással, mennyire pontosan hajtják végre a gyakorlatokat. Ezt követi a maratonhajtás, vagyis húsz kilométert kell teljesíteni és közben nyolc akadályt leküzdeni. Itt a gyorsaság számít. Végül az akadályhajtással zárul a vetélkedés. Zárt pályán húsz bója van, ezek között hiba nélkül kell végigmenni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!