Sport

2014.04.02. 11:10

Itt a magyar labdarúgás alapja

A soron következő hétvégétől teljes lesz a nagyüzem a megyei labdarúgásban. A megyei első és második vonal után a harmad és negyedosztály küzdelmei is elrajtolnak.

Horváth Gábor

A hétről-hétre nagy tömegeket megmozgató, helyi amatőr labdarúgás aktuális helyzetéről, céljairól és terveiről Csik Ferencet, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Veszprém megyei igazgatóját kérdeztük.

– Több mint száz csapat, több száz futballistája kezdi meg ezekben a hetekben a tavaszi idényt. Milyen szezonra számít?

– A tavaszon rengeteg mérkőzésünk lesz. A legfiatalabbak ovis fesztiválokon vesznek részt, a Bozsik program egyesületi és intézményi programjaiban az ifjú tehetségek a 7-13 év közötti tornákon mérik össze erejüket. Nagy sikerrel folyik az U-14, U-16-os korosztályú bajnokságunk, amelyet a jövő évben is ki fogunk írni. Igazodva az MLSZ általi tendenciákhoz és az utánpótlás foglalkoztatásában könnyebbséget adva csapatainknak, a megyei I. és II. osztályban U 21-s bajnokság kiírását tervezzük az ősztől. A csapatainkat felkészültnek látom a bajnokságra. A jó idő kedvezett a felkészülésnek így a csapatok több edzéssel, így jobb erőnléttel futnak neki a tavasznak, ami hajtós élvezetes mérkőzéseket vetít előre.

A megyei bajnokság krémje az első osztály. A tavalyi bajnoki aranyérmeket Csik Ferenc (középen) Mészöly Kálmán (jobbra) társaságában személyesen adta át a címvédő úrkúti csapatnak. Nem mellesleg a településen új klubépületet adtak aznap át (Fotó: Penovác Károly)

– Akadnak újdonságok a megyei futballberkeken belül.

– Így van, női bajnokságunk például egy új színfolt a megyében. Elindult egy jó folyamat, amelyet szeretnénk fejleszteni a következő években. A jövő évben tervezzük női U-15-s korosztályú tornák létrehozását a megyében. Bevontuk a középiskolásokat is a futball országos körforgásába. A Coca-Cola Cup elnevezésű amatőr kispályás bajnokságunk országosan is jó létszámmal bír és sikeres is, hisz a fiúknál a megyénk adta az országos bajnokot az ajkai Bródy Imre Gimnázium csapatával. Jelenleg is folynak a tavaszi programok.

– A kupakiírás is változott némileg. Idén lesz megyei bajnoka is a sorozatnak.

– A Magyar Kupa megyei selejtezőiben zajlanak az események, és igen, idén döntőt rendezünk. Reményeink szerint Pápán az NB I-s csapat stadionja adhat otthont a két csapat színvonalas mérkőzésének. A döntőben kerülnek kiosztásra a versenykiírásban jelzett egyéb díjak is a megyei selejtezőben részt vett csapatainknak.

Archív-fotó: Gáspár Gábor

– Gyakran emlegetnek elvándorlást, létszámcsökkenést a megyei labdarúgásban. Önök a megyei igazgatóságnál mit tapasztalnak?

– A versenyengedély számaink nőnek a 2011. évi 5717 főről jelenleg 7293-ra emelkedett a kiváltott versenyengedélyes labdarúgók száma. A Bozsik programban 54-ről 71-re nőtt a résztvevő csapatok száma 2011-óta. Több mint 500 csapat vesz részt a megyéből különféle bajnokságokban. Ez több mint százzal magasabb csapatszám, mint 2011-ben.

– A helyi infrastruktúra szemmel láthatóan bővül, ráadásul a fejlesztések új versenylehetőségeket teremtenek. Például idén először tető alá hozták a téli műfüves bajnokságot. Mik voltak tapasztalatok az új kezdeményezéssel kapcsolatban?

– Sok csapat jelentkezett a kupára. A megyében öt helyen áll rendelkezésre nagy műfüves pálya. Mindegyik pályát bevontuk a rendezésbe. A csapatok a felkészülésük alapjának tekintették a mérkőzéseket. Többen túlvállalták magukat és létszámhiányosan álltak ki. A kupa komolyságához hozzátartozik, hogy a benevezett csapatok tartsák magukat a kiíráshoz. Ki kellett zárnunk csapatokat, mert nem tettek eleget a kiírásnak, nem jelentek meg mérkőzésen. A pálya tulajdonosok is érezhették, hogy van igény a versenyre. Remélem jövőre minden helyszínen felkészülnek arra, hogy ha havazás lesz, akkor is lebonyolíthatóak legyenek a mérkőzések a műfüves pályákon. Jövőre megrendezzük újra, de csak hiteles csapatokat fogunk befogadni, hisz nem érdemes egymás felkészülését elrontani. Egyébként folyamatosan nyílnak pályaépítési pályázatok, jelenleg április 11-ig lehet beadni tervet. A társasági adóból komoly fejlesztéseket lehetett megvalósítani. Több mint egymilliárd forint került a megyébe. Ebből épültek, szépültek a pályák, tudták finanszírozni az utánpótlásban dolgozó edzőket. Szerelést labdákat, kapukat tudtak beszerezni a pályázó klubok. A csapatok versenyeztetési költségeit 90 százalékkal csökkentettük.

– Lesznek újabb változások a következő szezontól a különböző pontvadászatokban, kiírásokban?

– A megyei I. és a II. osztályban U-21-es bajnokság kiírását tervezzük. Megyei I. osztályban kötelező lesz az U-14-es bajnokságban is részt venni. Szeretnénk a női futballt segíteni U-15-ös korosztályú tornák megrendezésével. A futsal területén, amennyiben megfelelő jelentkező lesz, lebonyolítjuk a korosztályos bajnokságot. Ezek mellett szeretnénk öregfiúk bajnokságot beindítani, hisz több csapat van a megyében, akik most is játszanak időszakonként. Szívesen segítünk nekik, hogy bekerüljenek az országos vérkeringésbe. ehhez minden ötletet örömmel fogadunk. Kidolgozás alatt van egy elgondolás az öt plusz egyes városi kispályás bajnokságokkal való hosszabb távú együttműködésre.

Archív-fotó: Gáspár Gábor

– Melyek a hosszú távú tervek a megyei szintű labdarúgásban. Van az MLSZ-nek erre vonatkozó elképzelése, céliránya?

– A megyei bajnokság kémje az első osztály. Az MLSZ elnöksége elfogadta az amatőr licence szabályzatot. Ennek a lényege, hogy átláthatóbb legyen a megyei bajnokságok elit vonala. Tisztábban megfogalmazódjanak az elvárások a fejlesztések irányai. Az új rendszerben minden meglévő létesítményünket felmérjük. A megyékben dolgozik az edzők többsége. Ők foglalkoznak az utánpótlás alapjaival ők tudják az utánpótlás tömegét behozni, megtartani és átadni a tehetségeket a magasabb osztályú csapatoknak. Fontos , hogy ők megfelelő képzést kapjanak és eljussanak hozzájuk a legújabb módszerek. Az edzőképzés új iránya biztosítani fogja ezt. A megyei labdarúgás a magyar labdarúgás alapja. ez látható abból is hogy az MLSZ a támogatások elosztásánál az utánpótlás és a megyék csapatainak a támogatását komolyan veszi, folyamatosan figyelemmel kíséri. A megyei bajnokságok adják a magyar futball tömegét. Ahhoz, hogy ez a tömeg megfelelő szinten tudjon sportolni, fejlesztések szükségesek. Ehhez megvannak a lehetőségek. A kluboknak élni kell a lehetőségekkel. Második alkalommal zárult le az előminősítéses pályázat, amelyben közel 300 millió forintot kaptak a csapatok az öltözők pályák felújítására. Csodás közösségi terekké válhatnak a futballpályák egy-egy kicsinosított öltözőépülettel. Aki volt már Bozsik program U-7 U-9, U-11 rendezvényen láthatta, hogy milyen színes és látványos programokról van szó. Ezekről az eseményekről igyekszünk mi is beszámolni, például a hosszú fejlesztések után megújuló honlapunk segítségével.

Nagyobb tér, nagyobb lehetőség

Lapcsoportunk, és azon belül természetesen lapunk is kiemelt figyelmet fordít az amatőr labdarúgásra. Beszámoltunk már róla, a helyi foci idén márciustól még a korábbinál is nagyobb teret kap az újságban, ahol hetente hat, öt nyomtatott és egy digitális oldalon számolunk be az eredményekről, és legfontosabb eseményekről.

– Fontos hogy a megyei labdarúgás történéseinek hangot adjunk. Ehhez óriási lehetőséget kínál a Napló. Felhívom a figyelmet, hogy az első és a második vonal résztvevői mellett a megyei III. és IV. osztályú csapataink is éljenek a lehetőséggel. Küldjék el az igazgatóságra azon vezetők, edzők elérhetőségeit akiket mérkőzés előtt és után az újságírók megkereshetnek. Illetve a már megadott formában, a bajnoki találkozókat követően elektronikus úton tudósítsanak az eseményekről – fogalmazott Csik Ferenc megyei igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!