Sport

2014.12.17. 18:19

Az ötkarikás barátok

Megalakulásának 10. évfordulóján a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) és a település önkormányzata is elismerte a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör (VOBK) munkáját.

Szabó Péter Dániel

A 2004 decemberében Csendes Géza, Németh Tibor, Miklós László, Poór Gyula és Tóth Imre által alapított civil szervezet az egyik legkiválóbb és legeredményesebb olimpiai baráti kör az országban, jelentette ki a Jó Szerencsét Művelődési Központban összegyűlt tagság és a meghívott vendégek előtt Jakabházyné Mező Mária. A MOA főtitkára, aki visszatérő vendége a várpalotai csoport rendezvényeinek, hozzátette, nem véletlen, hogy az olimpiai akadémia legutóbbi ülését is Várpalotán, a Thury-várban tartotta még szeptemberben, a helyszínválasztás az itt folyó magas szakmai munka elismerése is volt egyben. Elmondta, lehetőségeikhez mérten a jövőben is támogatni fogják a VOBK munkáját.

Az önkormányzatot képviselő Katona Csaba alpolgármester is méltatta a 10 éve működő civil szervezetet. Elmondta, a település kulturális és sportéletének fontos része az olimpiai eszmét hűen ápoló kör, ami diákoknak és idősebbeknek egyaránt példát mutat rendezvényeivel. Katona Csaba egy oklevelet és egy míves porcelánvázát is átnyújtott Poór Gyulának.

A kör alapító elnöke a köszönetnyilvánítások mellett részletesen szólt az elmúlt 10 esztendőről is. Poór Gyula kiemelte, a VOBK évről-évre az olimpiai mozgalomhoz kapcsolódó kiállításokat, vetélkedőket és helyi rendezvényeket szervez, de nagy sikerűek a sportolói élménybeszámolók is, amelyek keretében ellátogatott már Várpalotára többek között Buzányszky Jenő labdarúgó, Cseh László úszó, Magyar Zoltán tornász, Pars Krisztián kalapácsvető, Vörös Zsuzsanna öttusázó, s természetesen a palotai születésű kiváló kézilabdázó, Gál Gyula is mesélt élményeiről a helyi gyermekeknek és felnőtteknek. Poór Gyula egyben bemutatta az évforduló apropóján elkészült, a baráti kör munkáját bemutató kiadványt is, amelynek fotóit Miklós László titkár jóvoltából kivetítve is láthatta a közönség.

A vendégek között a helyi civil szervezetek vezetői mellett ott volt Csik Katalin, az olimpiai bajnok úszó, Csik Ferenc lánya. Az 1936-ban ötkarikás győztes sportoló tiszteletére emléktáblát is állíttatott a várpalotai kör, illetve kezdeményezésükre nevezték el Csik Ferenc parknak azt a területet, ahol egykoron az a hideg vizes medence állt, amelyben felkészült az aranyéremmel záruló berlini kalandra a kiváló úszó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!