Sport

2011.08.25. 08:26

Sportos fűzfői kalandmászás

Balatonfűzfő - Olyan remekül elrejti az erdő a Balaton uszodával szembeni domboldalra épült Serpa kalandpark drótkötélpályáit, akadályait, hogy alaposan meglepődik az, aki a létesítménnyel közelebbről is megismerkedik.

Novothny Ottó

Kétségtelen, hogy még a rajthelyről sem mérhető fel pontosan, hogy hány függőhídat és egyéb furcsaságot kell leküzdnie a karabínert beakasztó és elrajtoló próbálkozónak.
A pályát 2002-ben kezdte építeni Szelestey-Polgár Attila és testvére, István. Már akkor elhatározták, hogy mindenképpen egyéni arculatot adnak a kalandparknak.
 
- Azt tartom helyesnek, ha erre mindenki törekszik - szögezte le Attila. - Mi a sportos jellemzőket erősítjük, ennek megfelelően fejlesztjük a domboldalba épített pályát is.

- Az elmúlt tíz évet egyedülálló versennyel ünneplik meg.
 
- Mint minden sportágban, a kalandmászásban is érdekes lehet felmérni, hogy ki mennyire ügyes, erős, vagy gyors. Ezért találtuk ki az I. Fűzfő Serpa kalandpark triatlont, amelynek küzdelmei jövő márciusban kezdődnek és április 21-re tervezzük a különleges vetélkedőt, vagy nevezhetjük döntőnek is.

- Tehát csak a legjobbak szerepelhetnek a fináléban.
 
- Azt szeretnénk, ha sokan kipróbálnák a harminc összefüggő egységből álló pálya megmászását. A vendégeink mondják, hogy mi nehezen teljesíthető parkot telepítettünk, de ez is volt a célunk. Visszatérve a versenyre: csak a legjobb harminc sportember vehet részt a mindent eldöntő vetélkedésen.

- Az elnevezésben még egy "zavaró" szó van: triatlon, ami három versenyszámot sejtet.
 
- A pálya az első, ami nyilván az eredmény túlnyomó részét, kilencven százalékát meghatározza. Ugyanakkor ezt követi majd a mászófalon egy közepes fokozatú pálya leküzdése, végül pedig íjazni kell, méghozzá pontosan. Az értékelést igazságosan alakítottuk ki, végül az összidő dönt a helyezésekről.

- Megközelítőleg milyen teljesítménnyel érdemes beszállni a versenybe?

- Erre azt mondhatom, hogy az átlagidő nagyjából egy óra körül van. Az eddigi leggyorsabb célbaérőnél 8 perc 30 másodpercnél állt meg az óra. Vagyis ebben a "sportágban" is, a többihez hasonlóan, nagy a különbség a hobbi sportolás és a célirányú teljesítmény között. Természetesen ez a különbség folyamatos edzésekkel, ugyancsak hasonlóan más sportágakhoz, gyorsan ledolgozható. Ehhez persze gyakorolni kell.

- Meglepően jól jár, aki gyorsan jár, legalábbis a pályán.
 
- A győztes százezer forintot vihet haza, a második ennek a felét, a harmadik harminc ezret. Ez is különleges ajánlat, azt hiszem. Ugyanakkor nem titok, hogy az elkövetkező három, öt esztendőben komoly és elismert nemzetközi eseménnyé szeretnénk felfejleszteni ezt a rendezvényt.

A jövő évi I. Fűzfő Serpa kalandpark triatlonon a szervezők abszolút sorrendet hirdetnek, nemre, korra tekintet nélkül. A pálya teljesítése után két perccel kell a mászófalat is leküzdeni, majd újabb öt percen belül kell megkezdeni az íjászatot, ahol öt célzott lövést kell leadni a 15 méterre álló táblára. Minél rosszabb a találat, annál több büntetőidő a "jutalom".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!