Sümeg

2015.02.28. 09:55

Széchenyi István és a somlai bor

Sümeg - A legnagyobb magyar halálának közelgő 155. évfordulójára (Döbling, 1860. április 8.) készülve azt kutattam, hogy a nemes gróf mennyire kedvelte a somlait, a nászéjszakák borát, valamint milyen történetek maradtak fenn róla megye szerte.

Czeidli József

Széchenyi a harmónia és az egészség jegyében a borral kapcsolatban a mértékletesség híve volt. Kedvelte a soproni, a badacsonyi és a somlai borokat, de legkedvesebb a Tokaji Aszú volt számára. A néhai miniszterelnök Antall József: A Dunántúl remetéje a Somló című, 1968-ban írt tanulmányában megemlíti az ő nevét is, mint aki rajongója volt a híres somlai bornak.

Valamikor a Somlón, akárcsak hazánk más szőlővidékein is, általában sok szőlőfajtát telepítettek, ezért bora sem lehetett egységes. Széchenyi a Hitelben már típusos borok bevezetését sürgette, ami a somlai gazdák körében nagy forrongást idézett elő. Később mindenütt komoly jelszóvá lett: típus szőlő típus bor ! A Világ című könyvében pedig arról értekezik, hogy a magyar boroknak egyenrangú vetélytársai lehetnek a megfelelően kezelt homoki borok. Sokrétű tevékenysége mellett szorgalmazója volt a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek. Hittel vallotta maga is: A bor mindig Isten teremtménye, az ember csak elkészíti, hozzáadja saját művészetét, ősöktől ellesett tudományát, meg saját szívét, lelkét.

Darnay Kálmán Kaszinózó táblabírák című írásai között (2010-ben kiadott könyv a sümegi Miklósi Sikes Csaba múzeumigazgató szerkesztésében) több történetben is szerepel Széchenyi István. Mint például a korfestő történeti tréfák egyikében, A kétkedő fiskusban olvasható. A magyar szabadságharc nagy viharai közepette, 1848-ban nagyapám, Eitner József volt Sümeg városbírája. Szeptember havának első hetében Deák Ferenc rövid pihenésre látogatóba jött Nyírlakra sógorához. Sümegre átkocsizva, a városháza előtt beszélgető uraknak ő hozta azt a lesújtó hírt, hogy Széchenyi István gróf minisztertársa, kimerült agyának rémlátomásai elől Esztergomnál a Dunába ugrott. Ezer szerencse, hogy kimentve Döblingbe szállíthatták.

Az összeverődött táblabírák kételkedéssel fogadták a híradást. Hertelendy Gyuri fiskus hajtogatta legjobban a fejét. Már megengedj, Ferkó bátyám! De nem tudom elképzelni ilyen nagy elme meghibbanását.

Deák Ferenc ekkor gúnyos pillantást vetve barátjára bölcsen megszólalt: Ilyenek vagytok ti mindnyájan! Mikor Széchenyi nemzetboldogító nagy eszméit hirdette, bolondnak tartottátok! Most, hogy baj érte elcsigázott agyát, most meg ebben kételkedtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!