Tapolca

2011.10.31. 18:12

Felkészítés, fórum, katasztrófavédelem

Monostorapáti - Az ajkai székhelyű polgári védelmi kirendeltség tapolcai irodája, valamint a monostorapáti polgári védelmi parancsnokság közös felkészítésen vett részt a napokban.

Szijártó János

- A katasztrófavédelmi fórumot is magába foglaló rendezvény a lakosság számára  is nyitott volt azzal a céllal, hogy  társadalmasítsuk a katasztrófavédelem ügyét, illetve szervezett lehetőséget biztosítsunk az állampolgároknak arra, hogy minél jobban megismerhessék lakóhelyük veszélyeztetettségét,  a védekezés lehetséges módjait. A felkészítés aktualitásához az is hozzájárult,  hogy a település az önvédelmi jelleg erősítése érdekében létrehozott egy teljes műszaki mentő kézi rajt.

A csoportban - a reagálóképesség erősítése okán  - főként olyan  emberek kaptak helyet, akik   a település veszélyeztetettebb részén laknak - mondta el lapunknak  Horváth András polgári védelmi alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tapolcai polgári védelmi irodájának vezetője.
 
A  program a települési polgári védelmi szervezetekbe beosztottak mozgósítási gyakorlatával kezdődött.

A résztvevőket   Hárshegyi József monostorapáti  polgármester köszöntötte,  köztük külön is az újonnan alakult műszaki mentő kézi raj tagjait. A  felkészítéssel kapcsolatban  Horváth András tartott tájékoztatást. Előadásában kitért a  védelemigazgatási rendszerekre, a helyi veszélyeztetettség bemutatására, a polgári védelem értelmezésére, és természetesen a monostorapáti települési szervezet szerepére is.


 
A folytatásban  a tapolcai köztestületi tűzoltóság képviseletében Starcsevics Károly tűzoltó százados  tartott aktuális tűzvédelmi tájékoztatót. A vízügyi igazgatóság szakaszmérnöksége részéről Kassai Balázs felügyelő  szólalt meg.
 
A felkészítés gyakorlati részében a polgári védelmi  szervezetek tagjai, az érdeklődő lakosság levonult a veszélyeztető" patakhoz. Útközben megálltak a lakosságriasztó szirénánál, ahol jelzés leadá- sa történt. A polgármester itt elismételte, hogy melyek az ilyenkor legszükségesebb  a teendők.
 
Aztán a  "kárhelyszínen" megkezdődött a gyakorlati felkészítés, a Balavíz Kft. részéről Hutter Sándor igazgató és Szalay László főmérnök közreműködésével.   A rendezvény  a  feladatok szakszerű végrehajtásával, egyebek között homokzsákok  töltésével, torlaszok kialakításával fejeződött be.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!