Tapolca

2017.03.05. 09:49

A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar erejét bizonyítja, hogy egykori tagjai ma már zenetanárok

Tapolca-Ami nekünk, a közönségnek itt a koncerten könnyednek tűnik, abban rendkívül sok munka, gyakorlás van és a fiatalokból felelősségteljes felnőtteket nevel.

Tóth B. Zsuzsa

Ezen szavakkal méltatta újév- és tavaszköszöntő, valamint farsang búcsúztató koncertje megnyitóján a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekart Dobó Zoltán polgármester. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy egy ilyen zenekarral rendelkezik a város.

- Nem csak zenélni tanulnak itt a fiatalok. Sokkal többről szól ez annál, hogy valaki egy hangszernek az ismerője, virtuóza, később esetleg a tanára lesz. A zenekar az életről, erről a városról, egymás szeretetéről, tiszteletéről, megbecsüléséről szól. Ha valaki csapatban zenél, figyelnie kell a másikra, annak minden rezdülését ismernie kell. Pontosságra tanít és arra, hogy adni kell magunkból. Meg kell tanulni, hogy talán van nálunk is okosabb, fontosabb pedig a közösség, ahová tartozunk. E zenekar életében a valahová tartozás, az egyének beágyazása talán példaértékű széles e hazában. Hiszen olyan csoport áll mögöttem, amelynek tagjai generációkon átívelve tudják megvalósítani az oktatás, a kultúra, a zene és a helyi közösség egységét. Olyan gyerekek vannak most a színpadon, akik szülei egykor zenéltek és most büszkén figyelik őket.

A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar koncertje idén is teltházat vonzott

A folytonosság és a zenekar erősségét mutatja, hogy már tanítanak itt olyanok, akik egykor diákok voltak. Ennél mélyebb kötődés kevés van – mondta Dobó Zoltán és a polgármesteri keretből felajánlott 250 ezer forintot a zenekar működéséhez. Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke elismerő oklevelet nyújtott át a karnagynak, Péni Bélának a zenekar részére a megyében kifejtett több évtizedes kimagasló kulturális tevékenységért. Továbbá átadta az Ezer éves Veszprém megye emlékérmet a közgyűlés nevében. A zenekar hagyományos év eleji nagy koncertjén  a közönség hallhatta Dávid Pétertől László király indulóját, továbbá Trevor Ford: Portraits of a Band című művét, amely egy zenekar elképzelt képeit mutatta meg más-más hangulatban. A későromantikus zeneszerző, Gustav Holst: First Suite

című műve az 1920-as években több kiváló zeneszerzőt is meggyőzött arról, hogy lehet komolyzenét írni fafúvósokra, rézfúvósokra és ütősökre. Felcsendült a koncerten Herbert L. Clarke talán legismertebb műve, a Velencei karnevál, amelyben szólót Őri Ádám, a Győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének harmadéves hallgatója játszott trombitán. Az Elisabeth című musical részletét a Lánglovagok című film betétdala követte.

A fúvóskoncert idén egyben köszöntötte az új évet, a tavaszt és búcsúztatta a farsangot

Jan Van der Roost belga kortárs zeneszerző négytételes szvitet írt Brahms Magyar táncok, Dvorak Szláv Táncai illetve Liszt Ferenc Magyar Rapszódiái alapján a pusztán élő emberek életéről Mátyás korabeli reneszánsz udvari muzsikával fűszerezve. Jacob de Haan: Concerto d’ Amore című műve három különböző zenei korszakba, a barokk, a pop és a jazz világába, Van McCoy Afrika szimfóniája pedig a kontinens szavannáira kalauzolta a közönséget. Ted Huggens műve, a Fascinating drums az elbűvölő ütősöknek is köszönhetően a legismertebb a zenekarok és a közönség körében egyaránt. Ez most, a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar remek koncertjén is bebizonyosodott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!