Tihany

2015.06.29. 15:13

Őshonos menyhalat telepítettek a Balatonba

A kipusztulásukat követő ötven év múlva ismét megjelent a menyhal a Balatonban. Igaz, telepítéssel, de már gazdagítja a halfaunát.

Tremmer Tamás

„Nem akarok nagy szavakat használni, de ez történelmi pillanat.” Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ekként értékelte, hogy hétfőn 6-700 darab, 200 gramm átlagsúlyú menyhalat telepítettek a Balatonba. Az esemény rendkívüli fontosságú volt, hiszen ilyen fajt korábban soha nem telepítettek a tóba. Ez az őshonos halfaj a Balaton halfaunájában egészen az 1965-ös nagy balatoni halpusztulásig megtalálható volt, akkor viszont eltűnt a víztérből. De nem örökre!

Szári Zsolt hangsúlyozta, a cég célkitűzései között szerepel az eltűnt őshonos halfajok visszatelepítése a Balaton vízrendszerébe, ennek ez az első lépése. A telepítéssel gazdagítják a halfaunát, erősítik a biodiverzitást. Munkájukat Urbányi Béla és Ittzés István segítette, a programot a Balaton Halállományáért Alapítvány finanszírozta.

A telepítést horgászok és érdeklődők gyűrűjében tartották a tihanyi kompkikötőben. Mostanában jó balatoni horgásznak lenni, mondta lapunknak Balogh Tibor, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége elnöke. A halászat 1,5 évvel ezelőtti beszűntetése után is több, a horgászok számára kedvező döntés született. Ennek örömteli folytatása, hogy őshonos, de már kipusztult halat telepítettek a Balatonba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!