Megújul a kastély

2019.03.24. 07:00

Gépészeti munkálatokat is végeznek a Wenckheim-kastélyon

A Nemzeti Kastélyprogram keretében 20 kastély és 19 vár újul meg, köztük a 365 ablakos, 52 szobás, négy bejáratú Wenckheim-kastély is.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

A három milliárdos felújítás fele európai uniós forrás, a másik fele pedig a kormánytól kapott támogatás. Az összegből a kastély tornya, tetőszerkezete, homlokzata és pincéje újul meg.

A felújítás során megvalósul a teljes körű közműfejlesztés, szigetelés, gépészeti munkálatokat végeznek. A Wenckheim-család mindennapjait bemutató kiállítás várja majd a látogatókat az épületben, azon kívül pedig megújul a 23 hektáros park, a dendrológiai, angol tájképi tájképi kert, amely 19. századi játékokat felvonultató játszótérrel és babházzal gazdagodik, továbbá rekonstruálják a kastély előtt, a francia kertben álló szökőkutat, amelyet fény- és hangjátékkal egészítenek ki. A Modern Városok Program keretében rövid időn belül kiépül az a 22 kilométer hosszú kerékpárút, amely Békéscsabát köti össze Szabadkígyóssal, sőt, a Wenckheim-kerékpárúton egészen a gyulai Almássy-kastélyig kerekezhetnek a látogatók.

A kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz és eklektikus stílusban. Wenckheim Krisztina annak idején azt kérte a tervezőtől, hogy a kastélynak annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. A főépület egyemeletes, oldott tömegű, tornyos, loggiás teraszos, a melléképülettel loggiafolyosó köti össze. Építésének idején a kor egyik legkorszerűbb kastélyának számított a szabadkígyósi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!