Várpalota

2012.01.31. 13:54

Veszélyben a civil ház?

Várpalota - Gazdasági szempontok miatt a művelődési központból a város peremén található Ifjúsági Házba költözhet a közeljövőben a Várpalotai Civil Ház. A civilek elutasítják a javaslatot, maradni akarnak.

Szabó Péter Dániel

Éles vitát váltott ki a közelmúltban rendezett várpalotai civil fórumon a bevezetőben jelzett téma. Dobos Tamás, a Várpalota és Térsége Civilek Szövetsége ügyvivője vázolta fel a helyzetet a megjelent a civil házban tartott rendezvény résztvevőinek. - A Jó Szerencsét Művelődési Központot is működtető Szindbád Nonprofit Kft. keresett meg minket az ötlettel. Gazdasági szempontokra hivatkozva merült fel, hogy a civil ház a jövőben a Vásárhelyi iskolában működő Ifjúsági Ház egyik kihasználatlan helyiségében működhetne tovább. Konkrét időpontot nem kaptunk, csupán az elképzelést ismertették velünk - mondta el Dobos Tamás. 

- A civileknek 2006-ban átadott, korábban raktárként használt, rossz állapotban lévő helyiséget az évek során a városi támogatás mellett több millió forintos pályázati forrásból, s nem mellesleg önkéntes társadalmi munkában alaposan felújítottuk és fejlesztettük, ezt pedig valamilyen módon méltányolnia kellene a városnak - érvelt a fórumon az ügyvivő. 



- Ráadásul a civilek évek óta kiszorultak a művelődési házból, rendezvényeket is csupán bérleti díj fizetése ellenében tarthatnak, így csupán ez a hely maradt, ahol adott esetben programokat rendezhetnek. Szinte minden nap van is valamilyen rendezvény nálunk, fórumok és különböző képzések éppúgy, mint egyesületi találkozók.

A megjelent civil szervezetek képviselői nagy többségben elutasították a felvetést. Elmondták, magukénak érzik a helyet, ami irodai munkákra, szakmai tanácsadásra és rendezvények megtartására egyaránt alkalmas, ráadásul a város központjában helyezkedik el. Az ifjúsági ház azonban a Tési úton, a település peremén található, így például a nyugdíjasok számára nehezebben megközelíthető. - Szinte biztos vagyok abban, hogy költözés esetén néhány év alatt elsorvadna a civil ház, az új helyen ugyanis nehéz lenne összehangolni több generáció igényeit - mondta el Dobos Tamás, aki hozzátette, nem szeretnék elhagyni jelenlegi bázisukat, s ennek érdekében tárgyalásokat folytatnak majd az illetékes Szindbád Nonprofit Kft-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!