Várpalota

2014.06.13. 18:45

Thury György diadala

Várpalota - Látványos várostrom is lesz szombaton a hős palotai kapitány, Thury György 1566-ban aratott fényes győzelmére emlékezve.

Szabó Péter Dániel

A Diadal napja címmel meghirdetett történelmi rendezvénysorozat péntekén magyar és török csapatok vertek tábort a Thury-vár előtti területen. XVI. századot megidéző hagyományőrzők masíroztak a téren, miközben autentikus muzsika szólt a várból. A Thury-Vár Nonprofit Kft., a várpalotai önkormányzat, valamint a világjáró lovas, Csepin Péter vezette Bakonyi Poroszkálók ingyenes történelmi rendezvényére már a nyitónapon sokan kíváncsiak voltak.

Csepin Péter, a Thury Györgyöt megszemélyesítő Oláh Tibor és a török vezér, Mészáros Zsolt  (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A látogatók a kor fegyverzetét és ruházatát bemutató hadtörténeti kiállítást is láthattak a várban, amelynek megnyitóján a felsorakozott várvédő katonák gyűrűjében Katona Csaba alpolgármester hangsúlyozta a hagyományőrzés és a palotai Thury-kultusz erősítésének fontosságát. Este, lapzártánk után lovas felvonuláson jártak körbe a vitézek, s hívtak minden városlakót a szombat esti ostromra.

- Egy éve dolgozunk a Diadal napja előkészítésén. A célunk, hogy méltóképp állítsunk emléket Thury Györgynek és 500 hős katonájának, akikkel tizenhatszoros török túlerővel szemben védte meg a palotai várat. Szombaton már délelőtt janicsár és apródképzés, s a középkort idéző vásári forgatag várja a vendégeket, délután pedig ünnepélyes keretek között átadjuk Thury pallosának hiteles mását a városnak. Közben lesz solymász bemutató, agárfuttatás is. Este aztán látványos várostromot láthat a nézősereg mintegy 150 hagyományőrző részvételével - mondta Csepin Péter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!