Várpalota

2015.09.27. 09:34

Szent Mihály napi forgatag - Barátságos vendéglátás a barátságtalan időben

Várpalota-Inota – Magyar ételek főzőversenye, pásztorkutyás bemutató és népdalkörök produkciói is várták a csípős időben az érdeklődőket a Szent Mihály napi forgatagban Inotán.

Szabó Péter Dániel

Ugyan a bőséges égi áldást megúszták a szervezők, ám ettől függetlenül a novembert idéző szeles, hideg idő fogadta szombaton azokat, akik kilátogattak az inotai Búcsú térre. Itt rendezte meg ugyanis a Thury-Vár Nonprofit Kft. immár hagyománynak számító Szent Mihály napi programját.

A nap magyar ételek főzőversenyével indult, a résztvevő csapatok erdei gombás vaddisznópörköltet éppúgy főztek, mint legényfogó levest, bakonyi pandúrlevest vagy épp csáki rostélyost. Közben a tér közepén pásztorkutyás bemutatónak tapsolhatott a barátságtalan idő ellenére a rendezvényre szép számban kilátogató közönség, de helyi finomságokat is megkóstolhattak a standokon. A gyermekeket kézműves foglalkozás és népi játszóház várta, az idősebbek pedig színpadi programokat láthattak és hallhattak. Műsort adott a fehérvári Alba Regia Táncegyüttes, a Gerence Néptáncegyüttes, az Inotai Tagiskola, a tési Bakony Virágai Népdalkör, a csóri Jóbarátok Nyugdíjas Egyesület és Péter Csenge népdalénekes is.

Közben ebédidőre a bográcsokban elkészültek az étkek is, a Talabér Márta várpalotai polgármester vezette zsűri kóstolta végig és pontozta a finomságokat. Az eredményhirdetésen végül kiderült, hogy az Inotai Részönkormányzat csapata bizonyult a legjobbnak, a Pintér László által készített csáki rostélyosnak nem akadt párja az ítészek szerint a mezőnyben. Előre elkészített süteményekkel a versenyeztek az inotai asszonyok, itt Koroknai Viktória csokoládés és baracklekváros kukoricaprószája lett az első helyezett. A Búcsú térre kilátogató vendégek nemcsak a versenyben indult finomságokat kóstolhatták végig, megízlelhették a Gágó Zsolt és Lábas István által készített inotai gulyást is.

Délután szüreti felvonulást tartottak, a táncos-zenés menet több helyszínen is megállt, hogy az esti mulatságra hívja az inotaiakat. A nap zárásaként ugyanis előbb a tábortűznél táncházat tartottak a Kákics együttes vezetésével, majd a faluházban szüreti batyusbállal ért véget a Szent Mihály napi forgatag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!