Várpalota

2014.02.17. 12:30

Helyi értékek napja

Várpalota – Helyi értéktár napot rendeztek a közelmúltban a Thury-várban, ahol az érdeklődők a témához kapcsolódó előadások mellett a térség gasztronómiai és kézműves kínálatába is bepillantást nyerhettek.

Szabó Péter Dániel

– Olyan közös program létrehozása volt a célunk, ami összehoz és összeköt minket, erősíti az identitásunkat. Ez nem lehet más, mint a helyi értékeinkbe vetett bizalom szemléltetése – mondta el köszöntőjében Galambos Szilvia önkormányzati képviselő, a Helyi értéktár bizottság elnöke. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkár hozzátette, mérföldkő ez a rendezvény a város életében, hiszen a helyi közösségek fognak össze, a helyi értékek mutatkoznak be az érdeklődőknek a Thury-várban.

Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a Megyei értéktár bizottság elnöke vetített képes előadásában az országos értéktár rendszer kialakításáról és törvényi hátteréről adott tájékoztatást, kiemelve, hogy Veszprém megye zászlóshajóként vesz részt a munkában, hiszen számos településen, így Várpalotán is már sikerrel működnek a helyi bizottságok.

Gyapay Zoltán, Öskü polgármestere a helyi értéktár napon a várban. Mögötte Nesó Sándorné (Fotó: Szabó Péter Dániel)


A politikus előadását a város és a térség értékeinek bemutatása követte.. Tolonics Isván a Thury-várban található XIV. századi falfreskókról, Petrovics László a római kori halomsírokról, Budai László a bakonyi cifraszűrről, a longobárd sírokról és az avar kori temetőkről beszélt, Bite Zoltán pedig a Szabó-féle védett homokbánya földtani értékeiről szólt előadásában. A szünetekben a Szelestey László-nívódíjjal is kitüntetett Forgács Zsuzsanna énekelt népdalokat, Dragomir Virág furulyázott, s a Cserregő Néptáncegyüttes produkciójának is tapsolhattak az érdeklődők. 

Közben a vár rendezvénytermében helyi termékek és értékek seregszemléjére került sor. Berhidai, ösküi, pétfürdői és természetesen várpalotai termelők, képzőművészek és hagyományőrző egyesületek mutatkoztak be. Ízletes lekvárokat, ropogós pogácsákat, íncsiklandó kolbászokat és sajtokat, finom tortákat és süteményeket, jófajta helyi borokat kóstolgathattak azok, akik ellátogattak az első, ám a szervezők reményei szerint hagyománnyá váló helyi értéktár napra a várpalotai Thury-várba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!