Veszprém

2012.07.18. 11:56

Maradandót alkotott

Veszprém - Wartha Vince akadémikus, egyetemi tanár tiszteletére emléktáblát helyezett el a Pannon Egyetem Mérnöki Kara és a Bakony Fotóklub az intézmény felső kampuszának Wartha Vince utcai bejáratánál.

Balla Emőke

Wartha Vince kiváló tudós volt, az elméletet és a gyakorlatot  ötvözte, ami a mérnöki karnak is sajátja, mondta dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora.
Tudományos cikkeivel, előadásaival sokat tett a műszaki tudományok népszerűsítéséért, hangsúlyozta dr. Kovács Kristóf, az Anyagmérnöki Intézet intézetigazgató egyetemi docense.  Maradandót alkotott az ásványtanban, ő hozta létre a kémiai  technológiát, mint önálló tudományt, amit negyvenkét éven át oktatott a Műegyetemen. Kidolgozta a koksz- és gázgyártás, a műszaki és tudományos fényképezés alapjait. Legfontosabb eredményeit a szilikátiparban, kerámiai technológiában érte el.



Megfejtette a gubbiói fémlüszter-máz, a bíborlüszter titkát, így fedezte fel az eozin mázat, amivel világhírűvé tette a Zsolnay-porcelánt. Különös szenvedéllyel, bámulatos célratöréssel és  tudományos módszerekkel  igyekezett kikutatni az agyagipar évszázados titkolt eljárásait, gyártási fogásait.

Láng Tibor, a Bakony Fotóklub művészeti vezetője arról beszélt, a fotóklub igyekszik emléket állítani a fényképezésben jelentőset alkotó tudósoknak, művészeknek.
 
Lendvai István  szobrászművész készítette az emléktáblát, melyet Láng Tibor és dr. Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánja leplezett le.






Wartha Vince érdemeket szerzett a borászati kémia népszerűsítésében is. Amikor a filoxéra  hazánk hagyományos  szőlőtermelő  vidékein pusztított, Wartha kimutatta, hogy a homokos talaj is  kiválón alkalmas lehet szőlőtermelésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!