Veszprém

2013.06.12. 10:53

Szelektív gyűjtés - felsőfokon

Kimagaslóan teljesítettek a veszprémi és környékbeli óvodák és általános iskolák: az idei tanévben 12 és fél tonnát meghaladó mennyiségben gyűjtöttek italos (tejes és gyümölcsleves) kartont.

Marton Attila

Az országos akciót - amelyben tizenhat város vett részt - harmadszor szervezte meg az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés (IKSZ), a veszprémi gyűjtést a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató koordinálta, mondta lapunknak Gönczi Zoltán, a VKSZ hulladékgazdálkodási üzemvezetője.

A programban országosan 125 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek összesen a gyerekek, a környékről a veszprémi mellett herendi és balatonalmádi intézmények is részt vettek az akcióban. A megyeszékhelyen összesen hat iskola és tizenegy óvoda mintegy 4300 tanulója vett részt a versenyben.

A tavalyi hét tonnát idén majdnem sikerült megdupláznia a veszprémi intézményeknek: a 12,7 tonnával a városonkénti bontásban a második legtöbbet gyűjtötték (Gödöllő 41 tonnával első, Pécs 11,2-vel a harmadik). A nagyságrendekről mindent elmond, hogy a Veszprémben gyűjtött mennyiség 385 ezer doboznak felel meg.

A helyi intézmények közül a legtöbbel, bő két tonnával büszkélkedhet az Egry úti Körzeti Óvoda, mellettük a Bóbita és a Vadvirág óvoda is átlépte az egy tonnás mennyiséget, és közel járt ehhez a gyulafirátóti Gyulaffy iskola és a Ringató óvoda is.

A kiírás szerint a kilónkénti ár mellett minden összegyűjtött tonna italos kartonért százezer forintos különdíjban részesülhettek az intézmények. Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok aránya jelenleg 21 százalék, az IKSZ célja, hogy 2020-ig 50%-ra emelkedjen ez az arány, áll a szervezet közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!