Veszprém

2014.11.11. 19:41

Móricz üzenete az utókornak

A Veszprémi-Cserhát Társaskör Kulturális Egyesület meghívására Péller Andrásné nyugalmazott magyar irodalom-történelem szakos tanár tartott rendhagyó órát tagok és érdeklődők részére a veszprémi Lovassy Gimnáziumban.

Jákói Bernadett

Édes Gyuláné elnök köszöntő szavaiban utalt az író születésének idén 135 éves évfordulójára, ezért került fókuszba az egyesület e havi kulturális programjába Móricz Zsigmond élete és munkássága. Olyan életpillanatokat vázolt fel az előadó, amiből teljesen más nézőpontból, az iskolai tanulmányainkból kevésbé megszokott módon ismerhetjük meg az író életét és irodalmi tevékenységét. A mai társadalmi nézetek kivetítésével párhuzamosan visszatekintő érzelmi és erkölcsi világlátás tükröződik a novelláiban.

Péller Andrásné irodalmi előadó sok érdekességet tárt fel Móricz érzékeny írói tevékenységéről (Fotó: Jákói Bernadett)

Élvezetes vetítéses előadásban felvillantak a napjaink társadalmában is visszaköszönő örökérvényű gondolatok. A nem mindennapi tudásanyagot tükröződő előadásból sok mindent megtudhattunk többek között a Csibe–novellák eredetéről, a Fáklya és Gyalogolni jó c. műveinek keletkezési előzményeiről, az Életem regénye c. életművéről is.A többségében bemutatott művekben a paraszti világ véleménye villan fel az értelmiségről alkotott társadalomképben.  Piller Andrásné előadását jóhangulatú beszélgetés, eszmecsere zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!