Veszprém

2015.03.17. 19:01

Megérkezett a könnyező kegykép Veszprémbe

Pénteken megérkezett Győrből országjáró zarándokútján a máriapócsi könnyező Istenszülő Szűz Mária kegyképe, amelyet először a Károly-templomban fogadtak.

Toldi Éva

Hagyományosan paraklisszal (könyörgő ájtatossággal) köszöntötték Máriát, majd processzióval vitték a kegyképet a zarándokok kíséretében a várba, a bazilikába.

A bazilikában Márfi Gyula érsek és Porga Gyula polgármester is köszöntötte a kegyképet és egyházi kíséretét, Oberfrank Pál színházigazgató pedig Harsányi Lajosnak az Égi Asszonyhoz írott versét idézte fel. Ezután litániával köszöntötték a Szűzet az egybegyűltek, majd ezt az Istenszülő tiszteletére görög rítusú himnikus imádság követte.

A szertartások középpontjában az esti szentmise állt, melyet az érsek celebrált. Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök igehirdetésében kiemelte: A pócsi kegykép országjárásának – amelyet könnyezésének 300. évfordulója alkalmából indítottak – fő üzenete, hogy egybefogja a magyar népet. Ha van édesanyánk, van családunk, s akkor úgy tekintünk egymásra, mint testvérek. Ma a politika szétszakította hazánkat, mintha ellenségei volnánk egymásnak, pedig ez nem így van. Egy családba tartozunk, akkor is, ha nem mindenki tekint úgy Máriára, mint az édesanyánkra. Mert Szent István király nem rémületében, Szent Imre halála miatt ajánlotta Mária védelmébe hazánkat, hanem hogy ezzel egy családba fogja magyar népét.

Az éjféli zsolozsma után hajnalig tartó virrasztás következik, s kedden a Padányi iskola diákmiséjével, a kegykép történetéről szóló előadással zárul az ünnep, délben indul a kegykép Pécsre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!