Veszprém

2015.09.03. 17:54

Elárvult kisállatok cseperednek az állatkertben

Veszprém - Fészekből kipottyan fecske és egy elárvult nagy pele került Marokházi Katalin állatgondozó kezei közé, hogy életrevaló állatokat neveljen belőlük.

Szám Dorottya

Marokházi Katalin lassan húsz éve állatgondozó, elsősorban csimpánzokkal foglalkozik, de nem ez az egyetlen felelősségteljes feladat, amelyet ellát. A kisállatok gondozásában is jártas szakember több alkalommal fogadott már be magához elárvult kölyköket, hogy pótanyaként felnevelje őket.

– Tevék, borzok, párducok és kistigris is megfordult már családi házukban, illetve annak udvarán az elmúlt években. Pár éve a nyári konyhájába egy kisteve költözött be. Tavaly akadt egy kis nehézség, hiszen az árván maradt kiszsiráf nem fért be a hálószobába, így Katalinnak kellett az állatkertbe költöznie. Az idén egy újabb kihívás előtt áll. Egy olyan kicsi pelét gondoz, amelyet megtalálni is nehéz – tudtuk meg Török Lászlótól, a Veszprémi Állatkert ügyvezető igazgatójától.

– Az elmúlt húsz évben sok állat volt nálam, de ilyen pici még soha. Ezért is nagy kihívás gondozni. A kéthetes pele kiesett a fészekből és egy kedves látogató hozta be hozzánk. A szeme sem volt nyitva, hozzányúlni is alig mertem. Tanulmányoztam a szakirodalomban a szokásait és a táplálkozását. Természetes volt, hogy felneveljük, hiszen az állatkert természetvédelmi feladatokat is ellát. A nagy pele védett állat Magyarországon, ezért szeretnénk a természetnek visszaadni. Szurkoljon neki mindenki, hiszen a pelék októbertől téli álmot alszanak, így addig meg kell nőnie és vissza kell szoknia. A befogadott fecske egyelőre még tanulja a repülést, hosszabb utak megtételére még nem képes – mondta Marokházi Katalin.

Arra a kérdésre, hogy melyik állat gondozása jelentette a legnagyobb kihívást, úgy válaszolt, hogy a szibériai tigris.

– Amikor az otthonomba került, kicsit át kellett rendezni a lakást. Például az összes fából készült bútor felkerült az emeletre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!