Veszprém

2015.12.06. 12:21

Erős nők a sziklán

Veszprém – Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében rendezte fennállásának huszadik évfordulója évében a női helytállás napja alkalmából hagyományos megemlékezését a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület.

Jákói Bernadett

Az 1956. december 6-i veszprémi nőtüntetés évfordulója tiszteletére 2006 óta minden évben kiemelten ünnepeli a női civil szervezet a női helytállás napját, 2008 óta elismeréseket, díjakat adományoz a város közszolgálatában tevékenykedő, illetve a hétköznapok küzdelmeiben helytálló veszprémi hölgyeknek, lányoknak, asszonyoknak.

Idén a női egyesület Veszprém város kulturális intézményeinek, közgyűjteményeinek tíz női vezetőjét jutalmazta. Brányi Mária, dr. Herth Viktória, Márkusné Vörös Hajnalka, Neveda Amália, Pálmann Judit, S. dr. Perémi Ágota, Perlakiné Scharf Claudia, Pálfalviné Ősze Judit, Székely Andrea, Udvarhelyi Erzsébet fogadták el a felkérést az elismerésre. Nem is gondoljuk, hány olyan közművelődési intézmény működik a városunkban, amelyek vezetői, igazgatói hölgyek, civilben családanyák. Idén éppen rájuk esett a választás, és vezetői feladatkörük mellett a bemutatkozásukban kiemelt méltatást kaptak az effajta szerepvállalásukról is.

A rendezvényen Huszárné Júlia és Máthé Éva elnöki köszöntő szavai után Kanyár Erika saját versét szavalta el Veszprémről, majd Brányi Mária alpolgármester asszony – aki közéleti vezetőként is vendége volt a rendezvénynek – ismertette a város történetében fontos szerepet betöltő jeles asszonyok, lányok szerepét Margit királylánytól az irgalmas nővérekig bezárólag. Kitért a nők társadalmi szerepvállalásaira, napjainkban a közéletet is formáló, meghatározó történelmi tevékenységeikre.

A műsorban fellépett Kádárné Hegedűs Veronika, Gaál Nikolett Katalin, akik két ismert korabeli slágert adtak elő a közönség közreműködésével. Marosvölgyi Gergely irodalmi előadó egy eredeti, 1956-ban ismeretlen szerző által megfogalmazott Ima a veszprémi asszonyokhoz című művét szavalta el. A rendezvény fénypontjaként hagyományosan köszöntötték a korabeli nőtüntetés egykori, mai is  köztünk élő résztvevőit, valamint az eddigi,  az egyesület által az előző években kitüntetett hölgyeket. A Venőke jubileumi rendezvénye az Erős nők a sziklán című könyv bemutatójával zárult, melyet Sz. Csordás Éva méltatott és mutatott be a zsúfolásig megtelt Kisfaludy terem közönségének. A program zenei közreműködője Csejteiné Ríz Ilona volt.

 

Fotó: Jákói Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!