Veszprém

2016.11.06. 14:47

Folyamatosan bővülő seregszemle a Bakony Expo

Veszprém – Minden téren siker volt a harmadik Bakony Expo, ahol a kiállítók és a látogatók számában egyaránt felülmúlták a tavalyi adatokat. Tartalmas hétvégi programot kínáltak.

Tremmer Tamás

Hagyományt nem lehet teremteni, hagyomány vagy lesz valamiből, vagy nem. Igaz, hogy Veszprém önkormányzata a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával karöltve csak a harmadik Bakony Expót szervezte meg a Veszprém Arénában, de a rendezvény nagy sikerét látva bizonyosan kijelenthető: Veszprém egyik hagyományos eseményéről van szó. Az expo – a tavalyit jócskán túlszárnyalva – 120 kiállítója közel 2500 négyzetméteren mutatkozott be. De a látogatók számában is felülmúlták a tavalyi esztendőt.

Nem véletlen ez a nagy siker. A helyben megtermelt mezőgazdasági alapanyagokból különleges igényeket kielégítő, hagyományos, jó minőségű élelmiszereket előállító családi vállalkozások, kistermelők, mikro-, kis- és középvállalkozások egyre nagyobb szerepet játszanak az élelmiszer-előállítás terén. Ma már szerencsére érzékelhető számban vannak jelen azok a fogyasztók, akik keresik a kiemelkedő minőségű, hazai termékeket és a helyi élelmiszereket. Ennek a célközönségnek pedig kincsesbánya volt a Bakony Expo.

Ugyanakkor az igényes vendéglátásban egyre inkább megmutatkozik kereslet a kistermelői és helyi alapanyagok, készítmények iránt. A szervezők ugyancsak érzékelték ezt a trendet. A nyitónapon ingyenes belépést kínáltak a vendéglátóhelyek, szálláshelyek képviselői számára, ezáltal lehetőséget biztosítva a vásár kiállítóival, mint potenciális beszállítókkal való tárgyalásra, segítve ezzel a jövőbeni együttműködést, üzleti kapcsolatok kialakítását. Újdonságként életre hívták a gasztrosátort is, amelyben a környék ismert éttermei kínálták a helyi alapanyagokból készülő ételspecialitásaikat.

A seregszemlén nemcsak a vevők kegyeiért versengtek a résztvevők, hanem a meghirdetett díjakért is. Az expón ugyanis több elismerést kiosztottak: élelmiszer kategóriában a Cake-Couture kézműves cukrászat; italkategóriában a Stari kézműves sörfőzde; kézműves kategóriában C. Budai Katalin bútorfestő; innovatív termék kategóriában Varjas Judit üveg és villaékszer készítő kapott díjat, a különdíjat Nagy Csaba késkészítő vehette át.

Az expo családi programnak sem volt utolsó, hiszen a szervezők minden korosztály számára gondoskodtak a tartalmas időtöltésről. Miközben a helyi termelők, vásározók, kézművesek a portékáikat kínálták, a látogatók hódolhattak a kulináris élvezeteknek. A gyermekeket színes gyermekprogramokkal, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, állatsimogatóval várták. A felnőttek a helyi ízek mellett képet kaptak kulturális hagyományainkról.

A Bakony és térsége jeles képviselőit felvonultató seregszemle nagy siker volt. A szervezők már ma készülnek a jövő évre. Az expo hagyománnyá vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!